Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Två föreläsningar om hälsa och arbete

Att hitta möjligheterna till hälsa på arbetsplatsen är både upp till ledarskapet såväl som till individen. Individen har ansvar för att ta hand om sin hälsa, men för att kunna ta hand om sin hälsa behövs ett ledarskap som möjliggör detta. Här är två svenska föreläsningar. En som handlar om vikten av ett ledarskap som främjar hälsa och en som handlar om de fördelar du får av att ta hand om dig.

Att hitta möjligheterna till hälsa på arbetsplatsen är både upp till ledarskapet såväl som till individen. Individen har ansvar för att ta hand om sin hälsa, men för att kunna ta hand om sin hälsa behövs ett ledarskap som möjliggör detta. Civilekonomen har tittat på två svenska föreläsningar som tar upp viktiga och tänkvärda frågor för ett hållbart arbetsliv. Den första föreläsningen handlar om vikten av ett ledarskap som främjar hälsa och den andra handlar om de fördelar du får av att ta hand om dig genom rörelse.

 

Läs också: Den moderna chefen – så lyckas du med ledarskapet

 

Eva Vingård, professor emeritus vid institutionen för Arbets- & miljömedicin, Akademiska sjukhuset, höll en föreläsning via Arbetsmiljöverket för några år sedan. Sin föreläsning grundar hon i modellen KASAM, Känsla av sammanhang, för att få sina medarbetare att må bra. Hon pratar om hur viktigt det är med ledare som skapar tydliga mål och tydliga roller, att ge och få feedback och att medarbetarna känner sig sedda av ledaren. Hon tar upp hur viktigt det är med medbestämmande på arbetsplatsen för att medarbetarna ska bli mindre stressade och vad möjligheterna att prata fritt gör för medarbetarnas hälsa. Du hittar föreläsningen nedan.

 

Läs också: Så hanterar du destruktiva ledare

 

I den här föreläsningen pratar psykologiprofessor, och civilekonomen, Anders Hansen om budskapet i sin bok Hjärnstark. Han pratar om hur du kan stärka din hjärna, minska din stress och höja din arbetskapacitet genom att du rör på dig. Han pratar också om evolutionen hos mänskligheten och visar på de mentala förutsättningarna vi har och som nu skapar stress genom att vi sitter allt mer stilla samtidigt som vi får allt fler intryck.

Du kan också läsa Civilekonomens intervju om stress med Anders Hansen här.

 


Bli medlem

Vill du också arbeta på distans och samtidigt utvecklas i din karriär? Du som medlem har tillgång till våra karriärcoacher som ger dig råd och stöd.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se