Finanssektorn stor förlorare på hård Brexit
Fortfarande återstår ungefär en tredjedel av förhandlingarna om hur Storbritanniens EU-utträde ska se ut.
Läs också: Stockholm får en törn som finanscentrum
Blir det en hård Brexit, innebär det att Storbritannien och EU inte kommer överens om villkoren. Det skulle i så fall göra Storbritannien till en handelspartner som vilket tredjeland som helst och därmed ge sämre förutsättningar för samarbeten. Blir det en mjuk Brexit så kommer EU och Storbritannien överens om villkoren, vilket gör att landet blir en något närmare allierad handelspartner.
Scenariot med en hård Brexit är illa för Sverige som liten ekonomi i EU. I synnerhet riskerar Stockholmsregionen, som är Sveriges tillväxtmotor, att drabbas konstaterade Sveriges handelsminister Ann Linde som var på plats på Stockholms Handelskammare, tillsammans med Jan-Olof Jacke, CEO, AstraZeneca, Anna Malmhake, CEO på The Absolut Company Pernod Ricard och Oxford Economics europeiska chefsekonom, James Nixon.
– En hård Brexit skulle påverka Sveriges BNP med cirka 18 miljarder kronor varav Stockholm skulle dra det tyngsta lasset och bära cirka en fjärdedel av den kostnaden. Det betyder fem miljarder kronor, sade Stockholms Handelskammares chefsekonom, Andreas Hatzigeorgiou.
– I antal jobb innebär det ett bortfall på 2 200 arbetstillfällen i Stockholmregionen av totalt 8 200 jobb som försvinner inom olika sektorer i Sverige.
Läs också: Nu faller Stockholm på den globala finansrakningen
I en rapport av Andreas Hatzigeorgiou och James Nixon, bedöms att Stockholm är sårbart vid en hård Brexit. I rapporten har Handelskammaren tittat närmare på 23 olika sektorer och konstaterar att 14 av dem kommer att drabbas extra hårt. Det gäller bland annat finansiella tjänster och affärstjänster där effekten på försörjningskedjan totalt inom finans är större än vad direktpåverkan av finansverksamheter är. Det betyder att kringtjänster och företag som är beroende av finansiell verksamhet, som exempelvis teknikutvecklare och underleverantörer åt till exempelvis banker, kommer att drabbas negativt av att deras större kunder har en sämre utveckling.
Handelskammaren beräknar i rapporten att den förlorade bruttoekonomiska produktionen inom Stockholms finanstjänstsektor drabbas av en minskning per anställd på över 10 000 kronor under tvåårsperioden.
– Brexit riskerar att påverka såväl Sverige som huvudstadsregionen negativt. Stockholmsregionen är Sveriges tillväxtmotor och vi ser att bland annat Stockholms finans- och tjänstesektor kan drabbas hårt av Brexit. Just nu finns ett tidsfönster som jag tycker att regeringen bör utnyttja för att arbeta med reformer som stärker näringslivsklimatet och rustar företagens motståndskraft för att dämpa effekterna av Brexit. Regeringen måste agera för att lösa kompetensbristen genom bättre förutsättningar för att rekrytera global topptalang, säger Andreas Hatzigeorgiou.
Enligt Mikael Andersson, förhandlingschef på Civilekonomerna, hade Stockholm en chans att ta en roll som finanscentrum när många banker flyttar sina huvudkontor från London:

– Banker som sökt sig till London för att få in en fot i EU måste nu lämna staden och då har Stockholm legat bra till att etablera sig i. Men den möjligheten håller vi på att spela bort eftersom vi diskuterar andra kapitaltäckningsregler än vad som gäller i EU:s bankunion.
– Det är orimligt att vi ska ha strängare regler för kapital i Sverige än i andra EU-länder. Det skapar stor säkerhet på marknaden, kommenterar Mikael Andersson.