Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Trevliga män får bättre betalt än trevliga kvinnor

Är du kvinna och trevlig? Kul för dig och dina arbetskamrater, men det är bara vad som förväntas av dig i arbetslivet. Är du däremot man, kan ett trevligt sätt ge dig mer i lönekuvertet, enligt ny forskning.

En ny studie har undersökt hur våra uppfattningar om egenskaper som kompetens och värme påverkar hur vi bedömer varandra, och hur det avspeglas i lönesättningen. Kanske inte direkt överraskande visade det sig att kompetens förknippas med manliga yrken och egenskaper, medan varma egenskaper, som empati, omvårdande, lyssnande och stödjande, förknippas med kvinnliga yrken. Men det är inte hela sanningen. Det visar sig nämligen att den som bryter mot könsstereotypen kan belönas vid löneförhandlingarna. Det gäller i alla fall män med varma egenskaper.

Läs också: Mjukare värden nästa stora trend för framtidens ekonomer

Psykologiforskarna Ingrid Zakrisson och Pär Löfstrand vid Mittuniversitetet har i sina studier funnit samband mellan kön, kompetens, värme och hög lön. I en av studierna fick försökspersoner fördela en lönepott mellan fiktiva fastighetsmäklare som tillskrivits olika egenskaper. Fastighetsmäklare med hög kompetens fick högre lön, oavsett kön. Men när varma egenskaper skulle värderas visade det sig att kvinnor med varma egenskaper inte fick något extra i lönekuvertet för det. För män gav det däremot mer lön.


– Att bryta könsstereotyper är i det här fallet lönande för män, säger Pär Löfstrand, doktor i psykologi vid Mittuniversitetet.

I Sverige är vi mer socialt korrekta än i till exempel USA, eller vad vi var i Sverige på 70-talet. Vi vet att man inte får diskriminera gravida på arbetsmarknaden, eller att föräldraledighet inte ska hämma karriären. Men på ett djupare plan styrs vi ändå av stereotyper.

– Manliga yrken bedöms ofta som mer kompetenskrävande, även om de inte är det i praktiken, säger Pär Löfstrand.

Och människor som arbetar i manliga eller kvinnliga yrken färgas av dessa bedömningar.

– En manlig eller kvinnlig brandman anses mer kompetent än en manlig eller kvinnlig sjuksköterska.

Läs också: Falska fördomar stoppar kvinnliga entreprenörer

Men dessa omdömen är inte statiska, utan påverkas av händelser i våra liv och vår omvärld.

– Kvinnor som gör karriär bedöms ofta som mindre varma och som mer kompetenta. Att få barn gör vanligen att man uppfattas som mer varm. Likaså att gå i pension, men då tappar man i kompetens i omvärldens ögon.

Så hur kan vi använda den här kunskapen för att få upp våra löner? Ska vi vara trevligare eller mer kompetenta? Eller gäller det att hitta den ultimata balansen? Enligt Pär Löfstrand är det i första hand inte en taktikfråga inför löneförhandlingarna, utan betydligt större.

– Det här är viktigt framför allt för arbetsgivare. Vill vi skapa ett samhälle med jämställda löner måste vi vara medvetna om de bakomliggande stereotyperna som påverkar hur vi ser på samhället och på varandra. Det räcker inte med att räkna män och kvinnor i styrelserummen. Frågan är mer komplex än så och det finns inte en enkel lösning, avslutar Pär Löfstrand.

Men i väntan på att vi löser de stora frågorna skadar det alltså inte att vara trevlig.

Läs också: Lönegap manligt – kvinnligt ökar igen

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se