Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Trevlig arbetsmiljö lockar mest

I rekryteringsföretaget Randstads årliga undersökning toppar i år Ikea listan över Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. I år frågas även om myndigheter, vilket gav Polisen en sjätteplats.

Enligt undersökningen Employer Brand Research från rekryteringsföretaget Randstad, är det framför allt Ikeas arbetsmiljö, goda rykte och starka finansiella ställning som rankas högt.

Din arbetsmiljö i hemmet – arbetsgivarens ansvar

– Vi strävar ständigt efter att skapa ett bättre och mer inkluderande Ikea, både för våra medarbetare och för våra kunder, säger Cornelia Kaufmann, People and Culture manager på Ikea i Sverige.

I år är även myndigheter med i undersökningen, vilket innebär att Polisen, Uppsala Universitet och Försvarsmakten, hamnar bland de tio främsta.

Faktaruta: Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020:

1. Ikea

2. Volvo Cars

3. Volvo Group

4. Sverige Television

5. Sveriges Radio

6. Polisen

7. Uppsala Universitet

8. Försvarsmakten

9. WSP

10. Ica

Unga akademiker vill ha intressanta jobb

På elfte plats återfinns telekomjätten Ericsson. Det innebär att Ericsson är den mest attraktiva arbetsgivaren bland teknikbolagen följt av it-koncernen CGI och övervakningsbolaget Axis.

På tolfte plats placerar sig bank- och försäkringsbolaget Länsförsäkringar. Det företaget förstaplatsen i kategorin finansiella tjänster, följt av PWC och Handelsbanken.

– Länsförsäkringar har funnits med väldigt länge men har ändå lyckats med bedriften att fortfarande ses som en ung och fräsch utmanare där många uppenbarligen vill arbeta, säger Camilla Campelo, hr-direktör på Randstad i Sverige.

Det vill unga ha för att lockas till jobb

Arbetsmiljö viktigast

Undersökningen visar attityder till de största bolagen på respektive marknad. Den svenska delen bygger på resultat från 4 800 personer som fått uttala sig om de 150 största bolagen i Sverige.

Bland annat undersöks vilka egenskaper som är viktiga för att man ska vilja arbeta på ett företag; hur välkända olika företag är; hur sannolikt det är att man vill jobba på ett visst företag.

Respondenterna fick även gradera företagen utifrån kriterier som finansiellt välmående, inställning till ny teknik, om de har ett gott rykte, om arbetsmiljön är trevlig och om de kan erbjuda intressanta arbetsuppgifter. 64 procent av de tillfrågade hade med arbetsmiljö som ett av de viktigaste kriterierna.

Mjuka värden nästa stora trend

Faktaruta

Vilka egenskaper är viktiga hos en potentiell arbetsgivare?

Trevlig arbetsmiljö 64 %

Intressanta arbetsuppgifter 51%

Balans mellan jobb och fritid 44%

Anställningstrygghet 43%

Flexibilitet 40%

Här finns skillnader mellan olika åldersspann. Bland de yngre är tydligt ledarskap och karriärmöjligheter viktigare än hos de äldre, som i stället lägger större vikt vid intressanta arbetsuppgifter och trevlig arbetsmiljö.

Årets undersökning genomfördes innan effekterna av coronaepidemin blev kända, och speglar de attityder som rådde då.

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se