Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Tre år sedan #metoo – hur ser det ut nu?

Tio procent av alla kvinnliga Akaviamedlemmar under 30 år blir ofta sexuellt trakasserade. Detta framgår av en ny medlemsundersökning. ”Det var mycket allvarliga resultat”, säger Ulrika Husmark på Akavia.

Nu lämnar vi Civilekonomen och går över till Akavia Aspekt. Du kan läsa hela artikeln här. 

Under hösten 2017 blev Metoo snabbt en stark rörelse världen över, med fokus på sexuella trakasserier och alla de tystnadskulturer som kunnat leva och frodas i många sammanhang. Hur mycket har då förändrats på de tre år som har gått? Har de sexuella trakasserierna i arbetslivet minskat?

Akavias nya medlemsundersökning visar att det fortfarande finns mycket kvar att arbeta med. Undersökningen besvarades av drygt 3 200 personer som representerar förbundets medlemmar vad gäller bransch, kön, ålder och profession.

Kvinnliga mellanchefer mer utsatta för sexuella trakasserier

Bland kvinnliga medlemmar under 30 år är det så många som tio procent som ofta har blivit sexuellt trakasserade, enligt undersökningen. Lika stor andel – i samma åldersgrupp – har sett andra bli trakasserade.

– Det var överlag mycket allvarliga resultat i undersökningen, inte minst då kring den utsatta position som unga kvinnor fortfarande har i arbetslivet, säger Ulrika Husmark, professionsanalytiker på Akavia.

– Det kan finnas olika anledningar till detta. Dels är juristbranschen mer kvinnodominerad än flera andra branscher inom förbundet, och dessutom kan deras arbetsroll, där det ingår ett granskande synsätt, göra att de blir mer observanta på missförhållanden.

Ett år efter Metoo: ”Vi hoppas på ökad medvetenhet”

 

Nu lämnar vi Civilekonomen och går över till Akavia Aspekt. Du kan läsa hela artikeln här. 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se