Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Tjuvarna följer dig på Facebook

Äntligen semester! Checka ut från jobbet, packa väskan och iväg. Men att markera semestern med en incheckning på en utrikesterminal kan vara allt en inbrottstjuv behöver för att länsa ditt hem medan du är borta. Och en detaljerad beskrivning av alla planerade tågbyten på olika stationer i Europa, avslöjar när huset står tomt.

Inbrottsligorna har blivit mycket mer sofistikerade, och många använder i dag öppna källor som sociala medier när de väljer ut ett inbrottsobjekt. Det är en erfarenhet försäkringsbolaget Trygg Hansa gärna delar med sig av. Särskilt varnar de för incheckningar som ger tjuvarna realtidsinformation om var du är, och en uppskattning om hur länge huset kommer att vara tomt.

Läs även om att ett hårdare affärsklimat skapar fler brottslingar

Att diskutera resrutter och utbyta erfarenheter med andra resenärer i sociala medier är både inspirerande och praktiskt, men tänk på att informationen även kan läsas av dem utan rent mjöl i påsen.

Detsamma gäller att lägga upp bilder löpande under resan. Undvik grupper och öppna forum, och se över dina säkerhetsinställningar på sociala medier så att bara dina vänner kan se det du lägger upp. Tråkigare och säkrare är att lägga upp semesterbilder när du kommer hem.

Läs också: Fler ekobrott i Sverige 

Har du varit generös med interiörer i dina sociala medier får tjuven dessutom en behändig meny över vad som finns att stjäla i ditt hem.

Men även telefonsvararmeddelanden kan vara en informationskälla för tjuven. Berätta därför inte att du är bortrest och när du kommer hem.

Läs om att skaffa bättre riktlinjer för sociala medier på jobbet

Semestersäkra dina sociala medier

Checka inte in. Det ger tjuven information om hur långt hemifrån du är.

Berätta allt om din resa i förväg i öppna forum.

Se över dina säkerhetsinställningar så att verkligen bara dina vänner kan se vad du skriver.

Lägg gärna ut semesterbilder på sociala medier, men vänta tills du är hemma igen.

Källa: Trygg Hansa

 

 


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Som medlem i Civilekonomerna får du många förmåner. Du kan läsa mer om de förmåner och möjligheter ett medlemskap i ett fackförbund ger här.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se