Tillväxtrevisorn vill ha öppenhet inom revision
Strax före utsatt tid kommer Sven Cristea gående med snabba kliv mot vår mötesplats i centrala Stockholm. Vi tar plats i en hotellbar, som är precis så folktom och lugn som man kan förvänta sig en vardag.
Han blickar runt i lokalen och säger: ”Undrar om man kan äta här, har inte hunnit äta lunch ännu.” Något som förvisso kan vara delvis planerat, för han berättar i nästa stund att han alltid försöker utnyttja varenda stund av sina Stockholmsbesök. Denna gång har han bokat in sig på ett flyg tillbaka till Göteborg som gör att han kommer att kunna vrida om nyckeln till hemmet före klockan åtta ikväll.
– Jag har sovit här en natt, men nu vill jag hem för att hinna lägga min dotter. Då får dagen lov att bli lite tajt, säger han.
Läs också: Digitaliseringen ställer nya krav på revision
Sven Cristea är auktoriserad revisor på KPMG, men hans drygt 3 600 följare på Linkedin känner honom säkert lika väl som #Tillväxtrevisorn.
– #Tillväxtrevisorn kom till när jag börjat specialisera mig på entreprenörsdrivna tillväxtbolag och startups. Det är viktigt att som revisor hitta ett sätt att profilera sig. Många byråer har fokus på hur själva byrån ska profileras, de gör en del försök på sociala medier och lägger ut standardnyheter som de hoppas ska bli delade.
Det är enligt Sven Cristea ”opersonligt och skittråkigt”. I stället är det genom medarbetarna som varumärket kan lyfta.
– Medarbetarna bidrar med det personliga, det som är intressant och lockande. Sedan gäller det för var och en att hitta en passande inriktning. För mig var det givet att berätta om min specialisering.
Han konstaterar att många i branschen tycker att man ska vara försiktig med vad man berättar – på ett sätt som gärna får vara lite ”hemligt”.
– Jag gör tvärtom. Jag delar med mig av information om nya kunder på Linkedin, berättar vilka jag har träffat och vad jag och KPMG arbetat med under veckan.
Transparens i stället för hemlighetsmakeri alltså.
Läs också: Enklare fokusera på rätt saker med bättre tekniska lösningar inom revision
– Så behöver man göra, både för sin egen del och för branschens skull. Fler borde visa vad vi håller på med – annars blir det tufft för hela branschen att attrahera framtidens talanger.
Men ja, han stämmer givetvis av innan han publicerar ett inlägg med namngivna personer eller kunder.

Inriktningen på tillväxtbolag har vuxit fram under de tio år som han har arbetat som revisor. I början av karriären arbetade han med stora bolag som Arctic Paper, Rottneros och H&M.
– Något som är väldigt speciellt med revisionsuppdrag för riktigt stora bolag är att de har så mycket kompetens ”in-house” att det de behöver hjälp med ligger på en så hög nivå att även en byrå behöver koppla in specialister inom dessa områden. Det kan vara kul med rejäla utmaningar inom specifika områden, men samtidigt handlar det alltid om smala frågeställningar.
Läs också: Revisionsplikten återinförs inte
Erfarenheterna från storbolagen har han god nytta av när han nu arbetar med bolag som är på väg att bli stora, menar han.
– Nåja, vissa av dem som räknas som tillväxtbolag har redan hunnit bli stora. Ta Jollyroom till exempel, under de senaste åren har deras omsättning ökat från 350 miljoner kronor till 700 miljoner och nu senast en miljard kronor. Det är stort och häftigt. Men det är likväl ett tillväxtbolag, där det hela tiden uppkommer nya krav på strukturer som inte finns sedan tidigare.
Han pekar ut styrningen som den springande punkten för entreprenörsdrivna tillväxtbolag.
– De växer för att det finns ett driv och engagemang hos ägarna. Det de behöver är en extra dos intern kontroll och förståelse för vart pengarna går. Den typen av rådgivning är det roligt att arbeta med. Börsbolag är svårare eftersom de är omgärdade av tydliga regler på ett helt annat sätt än de onoterade snabbväxarna.
Förmågan att leverera kvalificerad rådgivning är något som kommer att bli än viktigare för revisorer framöver, tror Sven Cristea.
– Digitaliseringen är på väg in i revisionsvärlden med stormsteg. Den har redan kommit långt inom redovisning och bokföring, något som borde glädja alla i den branschen. Tekniken frigör tid för mer kvalificerade uppgifter. Så kommer det att bli för oss revisorer också. Med bra indata går det att utveckla program som gör revisionen mer automatiserad.
Läs också: Tuff väg till partnerskap
Det leder i sin tur till att revisorn blir viktigare än någonsin, menar han.
– Det kan vara så att det behövs färre revisorer framgent. Däremot kommer arbetet att handla om mer kvalificerade leveranser. För att ge kunden ett reellt värde ska en bra revisor blicka framåt, leta möjligheter till förbättringar och gå igenom hur det kan påverka kundens verksamhet och förutsättningar – idag och i framtiden.
Så är det förvisso redan idag, påpekar han snabbt och börjar rabbla upp de vanliga uppfattningarna om en revisor: ”Det är en tråkig, grå person som är bra på att räkna, extremt regelstyrd och övertygad om att det bara finns ett rätt svar.”
Enligt honom kännetecknas en bra revisor av engagemang och god förmåga till problemlösning.
– Det finns ofta ett stort mått av kreativitet i vår verksamhet. Det förvånar nog många utanför branschen. Men vi måste komma med idéer till bland annat strukturer och lösningar åt våra kunder. För det finns inte bara ett svar i vår värld, det mesta handlar om tolkningar.
Sven Cristea nöjer sig inte med att konstatera att de här missuppfattningarna existerar, han är mån om att försöka ändra bilden av revisorsyrket.
– Det är så mycket jag inte hade fått göra om jag inte hade haft det här yrket. Jag har förmånen att hela tiden få träffa spännande människor, resa och sitta med i komplexa företagsaffärer. Dessutom är säkert 70 procent av frågorna från mina kunder sånt som inte har direkt med revisionen att göra, utan kan till exempel handla om skatteoptimering för bolag och deras delägare, rätt bolagsstrukturer, finansiering med mera.
Läs också: Bara en av fem revisionspartner är kvinnor
Det finns också en lite skev uppfattning om revisorslönen, menar han.
– Visst, man kanske inte har den högsta ingångslönen som revisor. Men löneutväxlingen är rejält mycket högre än inom många andra yrkesområden. Själv fördubblade jag min lön på fem år.
Under hösten 2017 var Sven Cristea föräldraledig tre dagar i veckan för att vara hemma med dottern Charlize.
– Jag jobbade två dagar i veckan men hoppade in en del även under den övriga tiden. Det är svårt att stänga av helt när man har över 200 kunder. Vissa gånger fick Charlize följa med på lunchmöten. I övrigt försökte jag styra jobbet till kvällarna de föräldralediga dagarna, men det var helt klart det tuffaste halvåret jag har haft.
Han tycker inte att det faktum att han blivit pappa har gjort att han jobbar så mycket mindre, snarare lite annorlunda.
– För mig handlar det mycket om att vara flexibel åt båda hållen, eftersom jag värdesätter tiden med familjen. Ibland går jag tidigt, ibland sitter jag och jobbar länge. Skillnaden är nog att jag har blivit snabbare och mer effektiv i många lägen. Jag har själv valt att jobba mycket, för jag tycker det är roligt och inget som jag känner att jag vill lämna klockan fem.
Sven Cristea, 32
Bor: Göteborg.
Familj: Fru och dotter.
Utbildning: MBA Lunds universitet, inriktning redovisning, revision och finansiering (med två utbytesterminer, i Paris respektive Leeds).
Kuriosa: Har gått bartenderutbildning och jobbat som bartender. ”Jag gör grymma mojitos. En av hemligheterna är att ha krossad is istället för soda. Då får man fram smaken bättre.”
Motto: ”Utveckling ska göra lite ont.”