Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Slätrakad mellanblond man med glasögon i jeans och blå kavaj lutar sig mot en trädstam i skogen han är expert på hjärnfokus
Johan Bergstad. Foto: Lasse Halvarsson

Tid för hjärnfokus

Coronaviruset har skapat stor oro. Men fokusträning kan hjälpa oss att skapa ett ökat lugn, enligt psykologen Johan Bergstad.

Är du pilot i ditt eget liv eller är det autopiloten som styr? Johan Bergstad vill att vi ska ta hand om våra hjärnor och vårt fokus, för annars lär andra göra det. Nu har han skrivit boken Hjärnfokus – Så blir du lugn, kreativ och fokuserad (Forum), syftet är att bidra till bättre fokus och fler medvetna val.

På vilket sätt kan hjärnfokus vara till nytta just nu?

– Fokusträning kan hjälpa oss lugna ner våra hjärnor och vara här och nu istället för att låta katastroftankarna fara iväg. För min egen del så märker jag att ju mer jag följer med i de senaste nyheterna desto oroligare blir jag. Generellt tror jag att det kan vara klokt att känna in när vi är tillräckligt uppdaterade – och istället fokusera på det vi kan påverka. Här kan olika hjärnfokusövningar som att fokusera på kroppen eller andningen vara till stor hjälp.

Konsten att ta en paus

Johan Bergstad överraskades av att det finns så mycket vetenskaplig forskning som visar att fokusträning kan ha positiva effekter både för hjärnan, arbetsglädjen och kreativiteten. Boken har drygt tjugo sidor med referenser.

Ett amerikanskt biotechföretag gjorde en studie där en grupp fick göra mindfulnessövningar under åtta veckor. Forskarna gav även alla ett influensavaccin när kursen började, respektive slutade, för att se om immunsystemet påverkades. Genom att mäta förekomsten av vita blodkroppar fann de att immunförsvaret blev betydligt bättre hos dem som övade mindfulness.

Johan Bergstads egen media-ransonering tar också avstamp i forskning som visar att ju mer tid vi tillbringar på sociala medier, desto sämre mår vi. För att bryta den nedåtgående spiralen behövs en medveten strategi.

Bli smartare än din mobil

”Någon beskrev digitala medier-konsumtion som att öppna en flaska vin utan botten på fredagskvällen.”

Hjärnan har tre system för uppmärksamhet; det viljestyrda fokusläget, larmsystemet som fångas av någonting utanför dig samt dagdrömmarläget, det som händer när vi sjunker in i oss själva.

Så vad är receptet?

– Börja med att vara tydlig med när din arbetsdag börjar och slutar. Lägg till en eller ett par fokusövningar per dag. Fokusträning tio minuter per dag gör att du får mer gjort med mindre energi. Träna gärna tillsammans med kollegorna för att ge och få stöd. Varför inte inleda arbetsdan med fem minuters valfri skype-fokusträning under tystnad?

Förutom boken finns nu även en app med samma namn, Hjärnfokus, med fokusövningar som hjälper användaren att öva upp sitt fokus. Johan Bergstad rekommenderar nämligen daglig hjärnfokusmotion.

– Vi behöver ta hand om våra hjärnor mentalt för att kunna göra medvetna val. Hjärnan är inte så bra generellt på förändringar, den gör att vi vill vara kvar i trygghet. Men ju bättre fokus du övar upp, desto mer ökar troligen din arbetsglädje och kreativitet. Att använda fokusverktygen ger dig som sagt en större inre stabilitet i vår omvälvande tid.

Småprat stör fokus mest

3 effektiva fokusövningar:

  1. Använd minnesregeln VÄV; ställ dig frågan vad är viktigast idag, skriv ner de tre viktigaste punkterna och gör dem. När ditt fokus fångas av något kan du snabbare komma tillbaka till agendan.
  2. Sätt timern på valfri tid, en minut och uppåt. Använd sedan tiden åt att scanna av hela kroppen, från fotsulorna till hjässan. Bara notera vad du upplever i olika delar av kroppen.
  3. Sätt timern, sätt dig bekvämt och avskilt. Räkna dina andetag från ett till tio och ner igen. Varje gång du tappar bort dig, börja om från ett. En övning i att låta tankarna komma och gå, utan att värdera och stärka sitt hjärnfokus.

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

JOHAN BERGSTAD, 46

Bor: Dormsjö, i Dalarna.
Familj: Sambo och fyra barn i åldrarna 4 till 17 år.
Bakgrund: Psykolog, föreläsare, apputvecklare och författare till boken Hjärnfokus – – Så blir du lugn, kreativ och fokuserad (Forum).Fackförbund: ”De är otroligt viktiga garanter för att skapa bra arbetsmiljöer och trygghet när det krisar på arbetsplatsen, inte minst genom närvaron av skyddsombud.”

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se