Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ung mörkhårig man med skägg klädd i ljusblå skjorta och jeans sitter i skräddarställning i gräset, en av dem som kan jobba ute

Tid att jobba ute

När dagarna är varma och semestern känns avlägsen kan det kännas surt att behöva sitta inne på ett murrigt kontor och jobba. Men det behöver man ju inte. Gå ut och jobba istället. Vetenskapen är på din sida.

Forskning visar att tillgång till natur och grönområden ger ökad kreativitet, produktivitet, minskad stress och bättre hälsa. Det kan räcka med gröna växter på kontoret, eller en fin utsikt mot en park. Men varför sitta kvar på kontoret när man kan gå ut och jobba? Det finns flera anledningar till att förlägga åtminstone en del av kontorsarbetet utomhus.

Brist på dagsljus leder till ohälsa

  • Du får variation i arbetet genom att gå ut och jobba en stund.
  • Dina stressnivåer går ner och du får snabbare återhämtning.
  • Dagsljusintaget ökar, och ljus är viktigt för att du ska må bra.
  • Det främjar din hälsa och stärker ditt immunförsvar.
  • Din tankeverksamhet och kreativitet stimuleras.

Det skriver Susanna Toivanen, arbetslivsforskare och professor i sociologi vid Mälardalens högskola i rapporten Ute är inne Kom igång med kontorsarbete utomhus, som tagits fram av Akademiska hus.

Mörkhårig kvinna med axellångt hår i mörk tröja pratar om att jobba ute
Susanna Toivanen.

− Att implementera en kultur på arbetsplatsen där det blir normalt att ringa samtal, planera arbetet och svara på mejl ute i naturen kan göra mycket gott för hälsan hos medarbetarna, säger Susanna Toivanen.

Jobbet följer med på semestern

Att arbeta utomhus kan vara allt från ett promenadmöte till regelrätta utomhuskontor. Det går om man bara vill:

Tips för att komma igång med utomhusarbete

  • Varför inte förlägga arbetsgruppens måndagsmöten utomhus, exempelvis i en park? Genom att komma bort från mötesrummet och ut i det fria bryts mycket av den vanliga gruppdynamiken upp, vilket kan leda till nya synsätt och förhoppningsvis ännu bättre lösningar.
  • Gör dina rutinjobb utomhus. De flesta av oss gör dagligen mycket rutinjobb där det egentligen inte spelar någon roll var vi sitter. Varför inte leta upp ett trevligt ställe utomhus och ta med dig datorn och mobilen? 15–20 minuters extra dagsljus per dag låter kanske inte mycket, men det har positiv effekt på hälsan och återhämtningen.
  • Gå-möten. Föreslå för din kund eller affärspartner att ni tar nästa möte utomhus. Välj gärna en lagom lång och inspirerande sträcka i anslutning till kontoret.

Konsten att jobba under en värmebölja

Mer från:

Mer på civilekonomen.se