Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ung mörkhårig kille i blå uppknäppt skjorta i cafémiljö arbetar som entreprenör

Teori räcker inte för entreprenör

En ny doktorsavhandling från Handelshögskolan i Stockholm betonar att teori inte räcker för att bli entreprenör. Avhandlingen bygger på forskning hur det gått för studenter som gått olika entreprenörsutbildningar.

Avhandlingen som lades fram i september bygger på forskning om hur det gått för studenter som gått olika entreprenörsutbildningar Resultaten pekar mot att de studenter som gått entreprenörsutbildningar med med experiment och problembaserat lärande i högre grad blir framgångsrika entreprenörer.

Ekonomen som satsar på surfing

Mörkhårig ung man med skägg pratar om att bli entreprenör
Rasmus Rahm.

— Här får studenterna vara med och skapa kunskap, något som förbereder dem bättre på det verkliga livet som entreprenörer, säger avhandlingens författare Rasmus Rahm som forskar vid Handelshögskolans House of Innovation och leder Stockholm School of Entrepreneurship.

Under sin tid på skolan har han fått se entreprenörskapsutbildningen explodera globalt – och han ser vissa utmaningar. Under flera år har Rasmus Rahm samlat in data om individer som studerat entreprenörskap på högskolan. Varje år under det senaste decenniet har han följt upp hur det har gått för studenter som examinerats från olika typer av entreprenörskapskurser – om de har valt en entreprenöriell bana, hur snabbt det har gått, om deras nyskapade bolag överlever och hur länge.

Ta rätt betalt som företagare

Det har inte forskats mycket om entreprenörsutbildningar tidigare, så det finns svårigheter med att sätta in den nya avhandlingen i ett internationellt sammanhang.

— Om vi ska jämföra oss med världen måste vi titta på innovationsdrivna ekonomier. Forskning om entreprenörskapsutbildning är sällsynt, varför det är svårt att jämföra vår utbildning med motsvarande utbildning i världen. Det hoppas jag ändras så att vi får möjlighet att lära av andra länders utbildningar och inte minst att sprida vår egen kunskap i ämnet, säger Rasmus Rahm.

Rasmus Rahms engagemang bottnar i en övertygelse om att entreprenörskap kan gynna hela samhället och lösa många av de problem vi idag brottas med. Men nya insikter leder som alltid till nya frågor:

— Om vi tack vare forskning lär oss utbilda fler framgångsrika entreprenörer är den naturliga följdfrågan hur vi bygger ett samhälle som drar nytta av resultaten så att de kommer alla till del. Det skulle vara fascinerande att forska om, säger Rasmus Rahm.

Tvärbroms för startup-bolaget Uniti?


Annons:

Vid årsskiftet bildade Civilekonomerna och Jusek det nya fackförbundet Akavia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se