Tänk utanför boxen – hitta rätt medarbetare
Stödet som chefer i rekryterande positioner behöver finns inte alltid, och då är det också svårt att tänka på ett nytt sätt. Just modet att tänka nytt och möjligheterna som öppnas när man vågar det tar HR- och managementkonsulterna Thomas Eklöf och Nils Hallén upp i den nya boken Innovativ rekrytering.
Läs också: Ekonom – tänk kunskap i stället för bransch
– Det gäller att försöka tänka nytt inom de ramar som finns. För någon handlar det om att använda artificiell intelligens och bygga egenanpassade tester, för andra att ställa nya frågor i sina intervjuer, säger Thomas Eklöf.
Varför skrev ni en bok om rekrytering?
– Det har varit tunt med bra rekryteringsböcker på svenska, framför allt böcker som vänder sig till chefer vilket är förvånande eftersom rekrytering är så centralt. Bland de viktigaste beslut man fattar som chef är vem som ska anställas. Fler organisationer har börjat lägga in rekrytering som en del i sina chefsutbildningar, men det behövs litteratur som riktar sig till chefer. Vi vill hjälpa till, förenkla och effektivisera hur man arbetar med rekrytering och samtidigt ge en inblick i hur framtidens rekrytering kan komma att se ut.
Hur kan man lära sig att tänka ”utanför boxen”?
– När vi försöker förnya oss begränsar strukturer som andra konstruerat och invanda rutiner som blivit praxis inom organisationen. Vi behöver bli bättre på att ifrågasätta varför vi gör olika moment och vad de tillför. Om jag rutinmässigt ställer frågan: ”Vilka är dina starka och svaga sidor?” under en intervju så måste jag fundera över hur jag kan bedöma svaren från kandidaterna och hur jag kan koppla detta till kandidaternas framtida arbetsprestation. Om jag inte kan motivera hur jag kan använda svaren så behöver jag fundera över varför jag ska ställa frågan.
Läs också: Så tänker du nytt vid rekrytering

Har ni fler tips?
– Ta ett steg åt sidan och försök att se saker utifrån andra människors synsätt. I övrigt är det alltid bra att vidareutbilda sig och läsa mycket för att få nya insikter. Vi har varit hjälpta av att tvinga oss själva in i nya miljöer där mycket är okänt – det har gett oss nya perspektiv på syftet vi eftersträvar.
När man väl rekryterat kompetenta kollegor, hur ska man klara av att behålla talangerna?
– Varför en organisation gör det den gör har blivit viktigare för arbetstagarna. De som håller med om organisationens syfte både trivs bättre och genererar bättre resultat. För att behålla talangerna behöver man ta reda på vad som är viktigt för de talanger du har runtomkring dig.
Mycket feedback är ett sätt att se till att dina talanger känner sig sedda. Många utvecklingssamtal, många och korta, helst så ofta som en gång i veckan.