Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Stefan Sauk: Tala inför grupp som ett proffs

Egenföretagare, medarbetare och ledare. Alla känner vi då och då oro inför att tala inför publik. En ny bok ger förklaringen till varför kroppen reagerar med panik och tipsen som lär dig att bemästra kroppen. – Kroppen är ditt viktigaste verktyg, säger Stefan Sauk, skådespelare, föreläsare och författare.

Dagens samhälle ställer allt högre krav på att vi ska vara vårt eget personliga varumärke. Men många av oss har svårt att prata inför grupp. För den som driver eget företag, ska på veckomöte, jobbintervju eller hålla i en föreläsning kan det vara en mardröm att prata inför andra. En ny bok ger nu stöd och handfasta, praktiska råd till den som oroar sig.

– Efter att ha föreläst under flera år och hjälpt vänner med att bli bättre på föredragande så träffade jag professor Jan Marcusson via Alzheimerfonden. Vi skulle hålla en föreläsning tillsammans och han tyckte att det var lite besvärande att prata efter mig eftersom jag har större scenvana. Då kom vi på att våra olika perspektiv på att tala inför en grupp kunde vara intressant att slå ihop, och göra en bok av, säger Stefan Sauk. Och nu har boken Tala inför folk som han skrivit tillsammans med Jan Marcusson kommit ut.

Läs också: Jag övervann skräcken

Stefan Sauk och Jan Marcusson.

En undersökning från Uppsala universitet visade för några år sedan att 25 procent av svenskarna upplevde obehag av att prata inför publik, så kallad glossofobi. För många reagerar kroppen som om vi utsätts för omedelbar fara, där kroppen mobiliserar alla krafter för att fly eller slåss. Det betyder ökad puls, spända muskler, ökat påslag av stresshormoner som adrenalin och kortisol och svettningar. Den logiska hjärnan kopplas helt enkelt ifrån och reptilhjärnan tar över. Men genom att vara medveten om kroppens inre mekanismer blir det enklare att göra en bra presentation verbal rättvisa menar de båda författarna.

Läs också: Gör ett gott intryck – på en sekund

–  Vi människor kommunicerar både medvetet och omedvetet. Med hjälp av de verktyg vi presenterar i boken kommer läsaren vara bättre rustad för att kunna göra ett lyckat framträdande som berör och lämnar spår, säger Stefan Sauk. Genom sina erfarenheter från bland annat teater, tv och som föreläsare inom kommunikation ger han i boken sina bästa tips på hur vi ska hantera oss själva då vi framträder inför en grupp.

– Kroppen är ditt viktigaste verktyg som du måste lära dig använda för att både ta hand om obehagliga känslor och för att verkligen kunna nå dem du talar till.

Läs också: Trollbind din publik

Om jag börjar mitt anförande lite haltande, kan jag rädda upp det då?

– Självklart kan du rädda upp det. Det är ofta lite nervöst i början, sedan släpper det. Den som struntar i resultat men är bäst förberedd är den som gör störst intryck. Vågar du vara dig själv, utan att göra dig till då blir du intressant att lyssna på, det är intressant att lyssna och titta på en människa som pratar ur hjärtat och på allvar.

Kan man på något sätt övervinna de omedvetna sakerna man gör?

– Lär dig det du ska säga, helst utantill, öva skarpt på det du ska säga och gärna på några du känner på företaget för att få bra feedback. Vi kan aldrig värja oss mot att människor bestämmer sig för vilket intryck de får av oss på några sekunder, men lägg inte för stor vikt vid vad andra tycker. Alla gör vi intryck på något sätt.

Medförfattaren professor Jan Marcusson är professor och överläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping. Han undervisar vid Linköpings universitet om hjärnans intellektuella och emotionella funktioner och är expert på fysiska och kemiska reaktioner vid kommunikation:

– Det är nödvändigt att vara medveten om sin inre kommunikationsprocess och att lära sig att tolka den. Ju större medvetenhet om psykets och kroppens funktion och samverkan som individen har, desto större chans att kunna bemästra situationer som upplevs som obehagliga och skrämmande – som att ställas inför en grupp av människor och förväntas tala till dem, säger Jan Marcusson.

Läs också: Träna upp din mentala styrka

Tempo och röststyrka

När det märks att en talare inte når ut med sitt budskap brukar vi säga: säg det en gång till men denna gång dubbelt så långsamt och dubbelt så högt. Röststyrkan påverkar nämligen tempot och flödet. Genom att tala mer långsamt blir man mer koncentrerad och uppmärksam på vad det är man säger.

Vad gör vi med händerna?

Av någon anledning får många problem med händerna. Var ska vi göra av dem någonstans? Fenomenet är oftast inget problem när vi väl är omedvetna om dem och det allra bästa är givetvis att glömma bort dem, vilket kan kräva en hel del träning.

Det är viktigt att händerna får vara fria, inte låsta i en ficka. Å andra sidan ska vi inte heller fäkta hysteriskt med dem. En del löser problemet genom att hålla i någonting – en penna eller en fjärrkontroll till bildmaterialet. Det bästa är att hålla ihop händerna, avspänt framför sig, eller att ha dem korsade bakom ryggen.

Det är viktigt att ha en tajming med gesterna. Tajmingen kommer naturligt om man lämnar sig själv ifred och är engagerad i det man ska förmedla. Det är inte förrän då som gesterna naturligt kan understryka det man vill förmedla.

Boken Tala inför folk, så bemästrar du din scenskräck (Tukan förlag) av Jan Marcusson och Stefan Sauk.

Tips:

  • Acceptera den du är, med brister och styrkor, så minskar du pressen på dig vid framträdanden.
  • Manus ska upplevas som om det är spontant – och för att den känslan ska komma måste man öva, öva, och öva.
  • Berätta för någon hur det känns i kroppen inför ett framträdande. Genom att sätta ord på känslan och stressen medvetandegör du känslan, vilket är ett sätt att adressera den och på så sätt neutralisera den så att kroppens reaktioner klingar av.
  • Acceptera obehagskänslan. Om du försöker trycka undan symtomen kommer anspänningen att förvärras och de kroppsliga reaktionerna öka. Detta är dömt att misslyckas då din puls och ångest kommer att öka.
  • Det tar i genomsnitt tre sekunder att scanna och bedöma en människa. Genom att medvetandegöra vilka signaler du sänder ut kan du påverka vilket intryck du gör på människor.
  • Kroppsspråk går inte att fejka, men man kan lura systemet/kroppen. Det rätta kroppsspråket kommer om du är dig själv och fokuserar på budskapet. Kroppsspråket kommer inifrån dig och visar den känsla du har på insidan.
  • Grundläggande för att få till tal och röststyrka är din kroppshållning och din förmåga att ta in luft djupt ned i lungorna.
  • Din främsta uppgift är att ta hela publiken under armen och leda dem genom föreställningen eller presentationen.
  • Det är så lätt att göra publiken till sin fiende, något man ska vara rädd för och ha ångest inför, men publiken vill dig alltid väl och att det ska gå bra, helt enkelt för att människor inte vill sitta och må dåligt.
  • Var inte rädd för att utnyttja stunder av talande tystnad då du möter åhörarnas blickar och försöker se hur de tar emot ditt budskap.
Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se