Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Torild Carlsson

Ta dig ur den negativa spiralen

Har du varit på din arbetsplats under lång tid? Börjar du känna att du tappat kunskaper, attraktion på arbetsmarknaden och suget för att ens orka flytta på dig? Då är du fastbränd, och det är dags för en förändring.

Det kan vara destruktivt att befinna sig på en arbetsplats man inte känner engagemang för. Men lösningen kan vara så enkel som att fundera själv över vad som verkligen är kärnan eller att prata med din chef. Innovatören Torild Carlsson utvecklar stödtjänster för anställda, arbetslösa, sjukskrivna och arbetsgivare. Hans bok ”Äntligen måndag”(Langenskiöld) tar upp frågor om hur du själv ska kunna bygga dig en bättre karriär.

Läs också: Våga nätverka för att byta jobb

Hur ska jag göra om jag och min arbetsplats håller på att ”växa ifrån” varandra?

Torild Carlsson

– Ett fenomen som klienter till mig satte ord på när jag började jobba med detta för 15 år sedan var att de kallade sig fastbrända. I våra samtal växte det fram att det initialt inte var något större problem med vare sig dem eller arbetsgivaren – de var bara på väg att växa ifrån varandra. Känsla av vad vi erbjuder på arbetsmarknaden är en färskvara. Vi utsätter oss för en risk om vi dag efter dag går till ett jobb där det vi erbjuder inte är det som efterfrågas.  Vi tappar kontakt med de resurser vi faktiskt har vilket oftast får oss att må dåligt. Dels är det vi behöver för att ta kontakt med en ny arbetsgivare just en känsla för vad vi har att erbjuda. Över tid minskar vår förmåga att ta oss vidare – vi blir fastbrända.

Hur ska den som blivit fastbränd våga ta sig vidare?

– Det första jag själv skulle göra är att kolla om jag genom min arbetsgivare har en försäkring som täcker att titta på just dessa frågor. Det kan heta saker som Yrkeslivsplanering eller Karriärhälsa. I bästa fall är försäkringen konstruerad så att man inte ens behöver informera sin arbetsgivare för att få tillgång till samtalen. Det kan vara skönt att få ett oberoende stöd för egen reflektion innan man tar det med arbetsgivaren.

Oavsett är det värdefullt att rättsöka och inte bara fokusera på de brister vi ser hos oss själva eller i arbetsplatsen. Titta på tidigare erfarenheter, privat eller i jobb, och på de pusselbitar som faktiskt ändå fungerar i nuvarande jobbet. Det är på dessa ”rätt” vi bäst kan bygga vägen vidare.

Läs också: Kvinnor tjänar mindre på att byta jobb

Hur kan vi tänka för att försöka ändra något på våra jobb?

– Nyckeln till att anpassa ett jobb är ofta att själv bli konkret. Gå från ”Jag vill ha tydligare återkoppling” till ”Jag vill ha 15 minuters avstämning med min chef på fredagar för att summera veckan och presentera min planering för den kommande veckan.” Därefter kan man koppla sin önskan till chefens eller arbetsplatsens behov. 

”Jag vet hur viktiga dina måndagsmöten är för att allt ska flyta på. Jag tänker att om du och jag sitter ner 15 minuter varje fredag så får du en färsk uppdatering och vi kan båda känna oss tryggare med att vi har överblick. Kanske skulle bådas helg kännas ännu bättre och vi kan gå med lättare steg till jobbet på måndag.”

Läs också: Fem tips för att hitta nytt jobb

När är det ändå dags att byta jobb?

– Många vi möter är inledningsvis inställda på att byta jobb, men med stöd att analysera sig själva och sitt nuvarande jobb väljer hälften att stanna. Djupanalyser är värdefulla vare sig du väljer att stanna eller byta jobb. Annars är risken stor att man, ungefär som det kan bli i kärleksrelationer, byter jobb men sätter sig i en likadan situation igen.

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se