”Sverige är försvarslöst mot cyberattacker”
Hälften av de 100 största bolagen i Sveriges drabbades av cyberattacker under 2018, enligt en undersökning från PwC. Så mycket som 83 procent av de intervjuade cheferna anser inte att Sverige är tillräckligt bra rustat för att klara av cyberhoten.
– Undersökningen visar att våra beslutsfattare måste gå från ord till handling och bli mer tydliga och konkreta när det gäller lösningar. Annars riskerar vi att stora värden går förlorade och i värsta fall hotas även viktig samhällsstruktur, menar Jakob Bundgaard ansvarig Cyber Security, PwC Sverige.
Läs mer: Cyberhot skrämmer försäkringsbranschen
Närmare hälften av bolagen i undersökningen har varit utsatta för en cyberattack under 2018 och majoriteten räknar med att attackerna kommer att öka under 2019.
– Vi ser också tydligt att säkerheten inte hänger med teknikutvecklingen. Så många som 81 procent anser att ny teknik som till exempel robotik och automatisering ökar riskerna för cyberattacker, säger Jakob Bundgaard.
Vilka lösningar måste då till för att stärka cybersäkerheten i Sverige framöver? Enligt undersökningen så handlar det till exempel om ett ökat samarbete mellan det offentliga och privata näringslivet.
Läs även: Så stoppar du cybertjuven
– Fler bolag måste även se på cybersäkerhet som en verksamhetskritisk aspekt och inte en isolerad IT-fråga. De här diskussionerna behöver vara en stående punkt på agendan i både ledningsgrupper och styrelser med tydliga kravställningar och löpande uppföljningar, säger Jakob Bundgaard.
Trycket på att politikerna är stort, hela 76 procent av de tillfrågade anser inte att svenska politiker tar cybersäkerhet på tillräckligt stort allvar i dagsläget. Ett exempel där bolagen vill se mer handlingskraft från politikerna är när det gäller utbildningsinsatser, 95 procent tycker att cybersäkerhet bör involveras redan i grund- och gymnasieskolan och 77 procent anser att det behövs fler specifika utbildningar med inriktning cybersäkerhet på universitet och högskolor.
Läs om: När moralen krockar med vardagen
Bli medlem
Behöver du ett bollplank kring en etisk fråga? Du som medlem har tillgång till medlemssjour som ger dig råd och stöd.