Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Svenskarnas nya drömjobb: projektledare

Administratör är inte längre svenskarnas drömjobb. Nu är det i stället ett jobb som projektledare som lockar mest, enligt Manpowers arbetslivspanel. Ekonom ligger på femte plats och kommunikatör/marknadsförare är ny på drömjobbens topp tio-lista.

Förra året toppades listan av administratör medan projektledare låg på tredje plats. I år har de två jobben alltså bytt plats på popularitetsskalan.

– Projektledare är ett spännande yrke som både handlar om att driva arbetet framåt och att inspirera människor. Arbetet har ett konkret mål, en start och ett avslut, vilket tilltalar många, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Läs även: Vad får projektledaren betalt?

Projektledare är ett drömjobb både bland män och kvinnor, men det finns en liten skillnad mellan könen. Männen rankar ingenjör och entreprenör allra högst, medan kvinnorna fortfarande har administratör som det ultimata drömjobbet.

Ekonom återfinns totalt på femte plats i undersökningen, men ekonomyrket är populärare bland kvinnor än män. Managementkonsult placerar sig på sjunde plats och kommunikatör/marknadsförare har i år tagit sig in på tionde plats och puttat ut lärare från topp tio-listan. Det är alltså flera jobb där ekonomexamen krävs eller är en fördel som hamnar högt upp på listan över drömjobb.

– Med andra ord en attraktiv framtidsutsikt. Det bådar gott för ekonomer, konstaterar Hélène Belin, kommunikationschef hos ManpowerGroup Sverige.

Läs även: Ekonom näst populäraste yrket bland blivande gymnasieelever

Hélène Bilen.

Hon är inte förvånad över resultatet eftersom det är väl känt att ekonomutbildningen är en bra bas för många attraktiva yrken.

– Det som möjligen förvånar är att just formuleringen ”drömjobb” av många besvaras med så realistiska och så att säga vardagliga svar. Jag tolkar det som att detta med att ha ett tryggt yrke där man får utvecklas är väldigt viktigt i människors liv, säger Hélène Belin.

Nästan varannan, 46 procent, menar att det som lockar mest med drömjobbet är möjligheten till personlig utveckling.

– Vi vet från tidigare Work Life-undersökningar att viktiga faktorer för personlig utveckling är möjligheten att lära sig nytt och att ta ett större ansvar på jobbet. Som projektledare får man ofta ta sig an nya utmaningar och är den som planerar, leder och styr arbetet, säger Lars Forseth.

Läs även: Utveckling är viktigast för unga

Av undersökningen framgår också att bara fem procent av svenskarna tycker att deras nuvarande jobb är deras drömjobb. 41 procent menar att det nuvarande jobbet ligger ganska nära. Men ännu fler anser att de befinner sig långt från drömjobbet. Brist på kontakter eller rätt utbildning anges som de största skälen till att drömjobbet uteblivit.

För många är drömjobbet lika med ett chefsjobb. Det gäller för 58 av cheferna och för 35 procent av medarbetarna.

Manpower Work Life

4 793 personer deltog i ManpowerGroups arbetslivspanel i mars 2017. De utgör ett representativt urval av Sveriges arbetsföra befolkning avseende ålder, kön och bostadsort.

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se