Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Svenska finanschefer fortsatt optimistiska

Svenska finanschefer ser fortsatt ljust på framtiden, enligt den rapport som Deloitte genomförde under hösten. Den positiva trenden har sedan dess dämpats men företagen vill investera och anställa fler.

Optimismen bland svenska finanschefer visade sig vara stor när Deloitte/CFO Survey gjordes i september. Rapporten visar ett expansivt stämningsläge och att Sverige ligger i topp bland övriga EU-länder när det gäller investerings- och anställningsvilja. De positiva tongångarna återkommer, om än något dämpade, i Arbetsförmedlingens rapport Arbetsmarknadsutsikterna som täcker 2018-20. Inför prognosen intervjuades bland annat privata företag inom finansiell verksamhet och företagstjänster. 

Läs om Sveriges plats på den globala finansrankningen

– Vår undersökning visar att även om ökningstakten i optimism minskar så fortsätter de svenska bolagen den expansiva agenda som påbörjades förra hösten. Det ska bli intressant att se i vårens rapport om ”verkligheten kommit ikapp” finanscheferna eller om optimismen fortsätter under året, säger Henrik Nilsson, partner på Deloitte. 

Finanscheferna är alltså fortsatt positiva trots att en ekonomisk nedgång är väntad. Den vikande konjunkturen är kopplad till det internationella handelskriget.  När nedgången kommer, och hur omfattande den blir, är det svårt att sia om i nuläget. 

– Vi bedömer det ändå som att eftersom flertalet bolag är välskötta och välkapitaliserade så kommer de att kunna hantera en vikande konjunktur utan alltför stora negativa konsekvenser.

Läs även: Därför ska du teckna en tilläggsförsäkring

Förutom en avtagande tillväxt har ett annat stort orosmoln seglat upp på himlen – bristen på kompetent arbetskraft. En utmaning som framkommer tydligt även i Arbetsförmedlingens prognos. För finanscheferna är det framförallt specifik teknisk kompetens och rätt arbetslivserfarenhet som är svåra att matcha. Nu tittar man därför på lösningar där personal skolas om och där man använder tillfälliga resurser. Finanscheferna söker i första hand ha kompetenta medarbetare – inte automatisering.

– Det svala intresset för automatisering förvånar men dels lämpar sig nog den tekniska kompetens som efterfrågas mindre bra för att kunna automatiseras och dels  har svenska företag troligen redan kommit förhållandevis långt inom automatisering, konstaterar Henrik Nilsson. 

Läs om vikten att våga tänka nytt

 

Deloitte/SEB CFO Survey

Rapporten genomförs två gånger per år bland svenska finanschefer. Syftet är att spegla förändringar bland cheferna, och därigenom skapa förståelse för ekonomiska och finansiella trender.

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2018-20

Rapporten Arbetsmarknadsutsikterna publiceras två gånger per år och är en del av Arbetsförmedlingens prognosverksamhet. Höstens rapport täcker 2018-20.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se