Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Svensk detaljhandel lockar – handels startar kandidatprogram på engelska

Handels drar hösten 2018 igång sitt första engelskspråkiga kandidatprogram någonsin. 

Ett engelskspråkigt kandidatprogram inom detaljhandel tar Handelshögskolan i Stockholm ett steg närmare en internationalisering. Det är det första kandidatprogram på engelska som Handels erbjuder. Kandidatprogrammet i retail management startar nästa höst. Programmet blir en treårig spetsutbildning med inriktning mot detaljhandel och är framtaget i nära samarbete med näringslivet. Det finansieras till stor del av svensk retailindustri. Programmet har drivits på svenska sedan 2008, men den engelskspråkiga versionen är alltså ny.

Sara Rosengren. Foto: Jimmy Eriksson

– Svenska retailföretag är mycket framgångsrika internationellt sett. En engelskspråkig utbildning på området kan attrahera topptalanger till Handelshögskolan och Sverige. Att vår utbildning dessutom är unik i sättet lärandet samskapas mellan studenter, fakultet och företag kommer även stärka vår position som ledande inom akademisk utbildning i företagsekonomi, säger Sara Rosengren, professor och chef för Center for Retailing vid Handelshögskolan i Stockholm.

De globala framgångarna gör det attraktivt att studera retail management i Sverige även för studenter utanför Sverige.

− Internationaliseringen ska stärka svensk detaljhandel genom att möjliggöra en mer mångfacetterad rekryteringsbas, säger Sara Rosengren.

Läs också: Handelsprofessorn Sara Rosengren om reklamens påstådda död

Svensk detaljhandel är en tillväxtmotor för hela samhällsekonomin i Sverige. Den fysiska detaljhandeln i Sverige omsatte förra året 655 miljarder kronor år 2016, vilket var en ökning med 2 procent jämfört med år 2015, enligt Handelns utredningsinstitut, HUI. Stockholm, Göteborg och Malmö svarar tillsammans för närmare 21 procent av omsättningen i riket. Enligt Svensk handel står handelns omsättning för en tiondel av den svenska BNP:n och en av fem svenskar får sitt första jobb inom handeln. Även utomlands skördar svenska detaljhandelsföretag framgångar, som H&M och Ikea.

Handelshögskolans kandidatprogram i retail management är ett av få akademiska utbildningsprogram i världen där företag, studenter och fakultet integreras i programmets pedagogik. Genom så kallade ”Retailklubbar” skapas ett fördjupat och kontinuerligt samarbete mellan företag i branschen, studenterna vid programmet och Handelshögskolans fakultet. Klubbarna utgör dessutom en kraftfull rekryteringsplattform för företagen.

Läs också: Snabb karriär inom handeln

Mer från:

Mer på civilekonomen.se