Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leda p distans med hjälp av karta och röd kompass

Svårt att motivera och leda på distans

För majoriteten av cheferna i den privata sektorn har coronapandemin inneburit ökad arbetsbelastning och nya utmaningar, som att leda på distans och att motivera medarbetarna.

En stor majoritet, fler än nio av tio svenska chefer säger sig ha påverkats av covid-19-utbrottet. Det framgår av en ny undersökning från Ledarna inom privat tjänstesektor, LPT.

I undersökningen intervjuades 2 000 chefer bland LPTs medlemmar. Hälften av dessa har svarat att den största utmaningen är att leda arbetet när stora delar av personalen jobbar på distans.

Så drabbas Akavias medlemmar av covid-19

Nästan lika många, 42 procent, svarar att den största utmaningen är att motivera medarbetarna och att få verksamheten att gå runt samtidigt som man ska ta ett samhällsansvar.

Det också fyra chefer av tio som upplever att de fått mer att göra under pandemin och att en del i i det består i att lägga tid på krishantering.

– Nästan alla människor har påverkats av det här viruset, inte minst våra svenska chefer. På väldigt kort tid har de tvingats göra stora förändringar som att varsla personal och driva företag där medarbetarna plötsligt ska jobba hemifrån. Det har i många fall också lett till än mer jobb för att kunna hålla verksamheten igång. Det är en väldigt svår prövning för många chefer, säger Lorri Mortensen Mates, ordförande för LPT.

Covid-19-krisen tuff för många personalvetare

Under pandemin har möten och andra former av fysiska kontakter ersatts av digitala. Och det tror en majoritet att vi kommer att fortsätta med även i framtiden. Det gäller framför allt digitala möten och distansarbete.

– Covid19 har även medfört att vi nu kan flytta fram positionerna och lägga förlegade arbetssätt på hyllan, samtidigt som vi blir mer digitala och därmed mer flexibla, säger Lorri Mortensen Mates.

Sämre välbefinnande för jurister under krisen

Utmaningar med att leda under coronakrisen

  • Leda när många arbetar på distans 50 procent.
  • Ta samhällsansvar och samtidigt få verksamheten att fungera 42 procent.
  • Motivera medarbetarna 42 procent.
  • Hantera oro hos medarbetare kring anställning och smitta 41 procent.
  • Vidta tillräckliga åtgärder för att trygga personal 38 procent.

Källa: Ledarna inom privat tjänstesektor (LPT)

Så leder du ditt team på distans

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se