Svårt att hantera det flexibla arbetslivet?
Flexibelt, platsoberoende, distans- eller gränslöst arbete – kärt barn har många namn. För visst skapar det flexibla arbetslivet nya möjligheterna att arbeta var som helst, och kanske när som helst, något som möter uppskattning på bred front.
Med all rätt, kan man nog konstatera, eftersom olika digitala lösningar har inneburit en välkommen frihet för många medarbetare. Det är i sin tur något som till exempel har gjort det lättare att få ihop det eviga livspusslet, eller att kombinera arbetet med att vara på resande fot.
Läs mer: Ekonomen som valt staten och får ihop livspusslet
För arbetsgivarna är vinsterna minst lika lätta att se: i den senaste utgåvan av The IWG Global Workplace Study från IWG (International Workplace Group) har de pratat med över 15 000 personer från totalt över 80 länder om framför allt flexibelt arbete. IWG lyfter fram att 85 procent av företagsledarna menar att flexibla arbetsförhållanden har ökat produktiviteten i deras verksamhet. Dessutom är det något som kan användas för att locka nya talanger, eftersom samma undersökning visar att fyra av fem menar att om de skulle presenteras två likvärdiga jobb så skulle de direkt tacka nej till det jobb som inte möjliggjorde flexibelt arbete.
Ja, det går att fortsätta rada upp fördelar – som högre engagemang och minskade kontorskostnader – men givetvis finns det en rad utmaningar om man ska ta klivet till en mindre reglerad arbetssituation.
– Den största utmaningen är många gånger att de personer som får de här möjligheterna har en tendens att jobba mycket övertid. De flesta av oss har mycket att göra på jobbet, och blir det då enkelt att fylla på arbetsinsatsen hemifrån, ja då kan det vara svårt att sätta stopp, säger Christin Mellner, fil.dr och forskare vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet.
Läs om: Mindre stress med digital koll
Hon menar att en småbarnsförälder som drar nytta av att kunna arbeta flexibelt för att hinna hämta på förskolan kanske planerar att ta igen den förlorade halvtimmen på kvällen – men sällan lyckas begränsa det till en halvtimme.
Det första man ska göra när man har börjat laborera med de traditionella arbetstiderna är att bli medveten om hur mycket man jobbar, konstaterar Christin Mellner.
– Det är väldigt vanligt att man bara jobbar på utan att reflektera över det – innan det har blivit för mycket. Skriv upp alla jobbtimmar, och glöm inte bort att räkna in mejlhanteringen, säger hon.
I den mån det är möjligt är det bra att ha någon form av strikta gränser i det flexibla arbetssättet, som att enbart kolla mejl vid vissa tidpunkter och då avsätta arbetstid för det.
– Det är ingen bra idé att tänka att man ska avsluta ett kvällspass vid låt säga tiotiden med att ”bara svara på några mejl”, säger Christin Mellner.
Möjligheten att arbeta flexibelt kan alltså vara ett sätt att förebygga stress, genom medvetenheten om att man inte är bunden att hinna med alla arbetsuppgifter under de timmar man är kontoret. Men en otydlig skiljelinje mellan arbetstid och fritid kan istället vara stressande, beroende på hur situationen hanteras.
Läs också: Stressignalerna du ska se upp med
Calle Rosengren, fil. dr och arbetsmiljöforskare vid Designvetenskaper, Lunds universitet, arbetar tillsammans med några kollegor med projektet ”Vägar till ett hållbart digitalt arbetsliv”, där de studerar relationen mellan arbete och det övriga livet.
– Vi är intresserade av att undersöka förväntningar från individer, arbetsgivare och familjemedlemmar. Vi tittar sedan på olika strategier för att hantera dessa förväntningar, säger han.
Genom att låta ett antal personer logga sina sysslor har de upptäckt att det finns ett spektrum av strategier.
– Utifrån detta har vi definierat sju generaliserade karaktärer, där ytterligheterna skulle kunna sägas vara totalseparerarna, där arbete och privatliv är åtskilda, respektive totalintegrerarna, där allt befinner sig i ett fritt flöde.
Däremellan finns då olika varianter av att blanda och skilja de båda sfärerna åt.
– Våra studier visar att det viktiga är att man känner att man har inflytande och kan påverka hur man hanterar situationen, snarare än vilken karaktär man har. Det är bra om arbetsgivare är medvetna om att människor agerar på olika sätt i det flexibla arbetslivet; inget behöver vara mer rätt än något annat, säger Calle Rosengren.
Bli medlem
Vill du också arbeta på distans men samtidigt utvecklas i din karriär? Du som medlem har tillgång till våra karriärcoacher som ger dig råd och stöd.