Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Svara så här för att kamma hem jobbet

Det finns vissa frågor som eventuella arbetsgivare ställer och som du som adept nästan känner på dig borde kunna ha ett ”fel” och ett ”rätt” svar. Vi har fyra vanliga frågor – och de bästa svaren på dessa.

Har du varit på jobbintervju? Nu undrar du var det gick fel i dina svar eftersom du inte fick jobbet. Rekryteringsföretaget Jobbmotor.se har sammanställt fyra vanliga frågor som arbetsgivarna ställer – och de bästa svaren på frågorna. Så vässa dina intervjuskills under semestern och skaffa dig det där drömjobbet när det dyker upp.

Läs också: Bästa tidpunkten för att skicka in din jobbansökan

Vissa av oss gör sig bättre i skrivet cv än i en pressad situation vid en jobbintervju. Nervositet kan släppa ut grodor vi inte skulle säga annars eller om du är oförberedd på frågan och svarar något obegripligt. Det är Jobbmotor.se som ställt samman fyra vanliga frågor och de bästa svaren på dessa. 

Berätta lite om dig själv.
Det viktigaste här är att sammanfatta dig själv till arbetsrelaterade saker. Det är okej att kanske nämna något om vad du gillar att göra på fritiden, men försök hela tiden att koppla det till arbete och gå aldrig in för djupt på ditt personliga liv.

Vad är din svaghet?
Om intervjun har gått väldigt bra fram tills denna fråga så är detta ett bra tillfälle att få dig själv att framstå som mer medmänsklig genom att avslöja en ’’liten’’ svaghet som du sedan direkt efter förklarar hur du redan har påbörjat att lösa. Till exempel: ’’Jag är ingen morgonmänniska och har svårt för att gå upp morgonen, men jag har läst om en ny metod på internet om hur man kan gå upp snabbare ur sängen genom att ställa väckarklockan på andra sidan rummet för att vakna till och det har funkat jättebra för mig.” En annan metod är att du håller dig lugn när frågan dyker upp och nämner löjliga svagheter som egentligen är styrkor och på så sätt förvandlar en jobbig situation till något bra. Ett annat exempel är: ”Jag kan vara jätte tävlingsinriktad i bland och vilja vinna så pass mycket att jag ibland ställer lika höga krav på mina kollegor som jag ställer på mig själv vilket inte alltid är bra.”

Läs också: Trendbrott – Bakgrundskoll på sociala medier minskar

Varför skulle vi vilja anlita dig?
Här är det viktigt att du håller en balanserad ton i din respons som signalerar att företaget behöver dig lika mycket som du behöver dom. Här kan det vara fördelaktigt att exempelvis nämna att de kvalitéer företaget söker efter är dina främsta styrkor och att det allra viktigaste för dig är att du är på en arbetsplats där dom kvaliteterna uppskattas.

Ett exempel är: ”Jag är väldigt pratglad, omhändertagande och noggrann. För mig är det viktigt att jag är på en arbetsplats där jag kan använda dessa egenskaper.” För att förstå vad företaget söker efter så är ett tips när du läser jobbannonser att även gå in på företagets hemsida och läsa under fliken ”om oss”.

Läs också: Så fixar du intervjun

Var ser du dig själv om 5 år?
Här finns det egentligen inga fel svar, det enda du bör undvika till varje pris är svaret ”jag vet inte”. Varför? Jo, för att det enda man egentligen frågar dig efter är om du är en person som har förmågan att tänka långt fram och om du är en person med vision. Prata gärna om ditt intresse för att bli mer mångspråkig, mer berest eller bättre på att läsa eller vilket annat intresse i världen som du håller kärt.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se