Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Foto: Mats Lundström.

Superrådgivaren Pippa Malmgren: ”Ekonomerna klarar inte längre av att mäta inflationen”

Inflationen är mycket högre än offentlig statistik visar. En industriell revolution står för dörren. Och Trump kommer bara att sitta en presidentperiod. Låter det radikalt? Inte om författaren och föreläsaren Pippa Malmgren får rätt, och det brukar hon få.

Amerikanska trendspanaren Philippa ”Pippa” Malmgren besökte i slutet av maj konferensen Nordic Financial Communication Summit. Ett par hundra kommunikatörer och ekonomer trotsade sommarvärmen i Stockholm för att lyssna på bland andra Pippa Malmgren som mycket riktigt har svenskt påbrå, närmare bestämt från 1800-talet.

Läs också: Så går det för bankerna

Hennes pappa, Harald Malmgren, var ett akademiskt underbarn och rådgivare åt John F. Kennedy och ytterligare tre presidenter. Själv har hon gått i sin pappas fotspår som ekonomisk rådgivare till George W Bush och åt Barack Obama.

Pippa Malmgren har gjort flera förutsägelser om allt från inflation till Trump och Brexit. De har gjort henne berömd. Mest omtalad är hon för sina prognoser kring inflation och för kritiken mot centralbankernas budskap om att för låg inflation är ett hot mot världsekonomin.

– Ekonomerna klarar inte längre av att mäta inflationen på ett tillförlitligt sätt eftersom förändringarna går så fort. Vi har redan trätt in i en period av extraordinär teknisk utveckling, menar hon.

Högre inflation kan också lösa problemen med den globala skuldsättningen vilket hon beskrev i en bok för några år sedan.

– Redan nu har vi i USA gått från noll till nästan tre procent i inflation och jag anser att centralbanken borde ha börjat höja räntorna långt tidigare, om än försiktigt.

Läs också: Så lyckas du med ekonomiska rapporter

Pippa Malmgren fortsätter raskt att berätta om sin egen karriär som industrialist. Hon deläger nämligen ett bolag som tillverkar drönare och har därmed fått insikter om industriell utveckling.

– Det är en sak att vara ekonom och en annan sak att vara en del av ekonomin. Många i industrin är överraskad av uppsidan i det här teknologiska skedet. Efterfrågan växer och lönerna ökar vilket också driver på inflationen, säger hon.

Från podiet beskrev Pippa Malmgren ett fascinerande geopolitiskt skede där Kinas ambitioner att skapa en global infrastruktur är en gigantisk och drivande kraft för en fjärde industriell revolution.

– Kina kan inte längre konkurrera med löner när det är billigare med tillverkning i exempelvis Mexiko. Därför görs satsningarna på bland annat den nya sidenvägen för att generera BNP utanför landets gränser. Men Kina gör inte det här bara av kommersiella orsaker utan även av strategiska, säger hon och nämner att världens militärutgifter nu är större än under det kalla kriget.

Men allt det geopolitiskt negativa som tonar fram via medierna har också en uppsida och kan vändas till succé. Enligt Pippa Malmgren är det ironin i det geopolitiska spelet och hon anser att många av de hot mot världsekonomin som målas upp är överdrivna. Det gäller exempelvis robotiseringen:

– Vi har haft 160 år av ökad automatisering och vad är resultatet? Sysselsättningsrekord över hela världen.

Läs också: Genomtänkt strategi A och O för controllern

Men hur var det nu med president Trump. Varför tror Pippa Malmgren att han bara kommer att sitta en period?

– Det beror på att han hatar presidentjobbet. Han blev inte kung utan är tvungen att förhandla om allt. Det har han förvisso gjort bra, se bara på skattereformen, som ingen annan president lyckats med de senaste 30 åren. Det troliga är att vicepresident Mike Pence tar över nästa period och han har samma åsikter som Trump, men är mycket effektivare.

Pippa Malmgren, 56

Bakgrund: Hon har gett ut fler böcker om ekonomisk politik. Hon är tidigare bland annat ekonomisk rådgivare åt både republikanska och demokratiska presidentadministrationer i Vita huset och i det amerikanska nationella ekonomiska rådet. Har bland annat blivit utnämnd till Global Leader for Tomorrow av World Ekonomi och rankas som en av de mäktigaste ekonomerna i världen.

Utbildning: PhD från London School of Economics.

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se