Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Enligt en ny studie hinner kvinnorna aldrig i kapp efter småbarnsåren. Färre kvinnor får höga vd-positioner trots att de numera är mer kvalificerade.

Studie: Därför bromsas kvinnors chefskarriärer

Kvinnor är smartare och har högre utbildning. Trots det springer männen om och får vd-positioner på större svenska företag. En ny omfattande studie bekräftar att barn är en bromskloss i kvinnors karriärer.

Innan vi bildar familj ser karriärutvecklingen ungefär likadan ut för kvinnor och män. Men i 25–35-årsåldern börjar kvinnor halka efter eftersom de är hemma mer med barnen än papporna. Det visar IFN-rapporten What Prevents Female Executives from Reaching the Top?.

Joacim Tåg.

– Kvinnors karriärklättring försämras de första fem åren efter att deras barn fötts och sedan kommer de aldrig ikapp. Samtidigt påverkas inte mäns karriär alls av att de får barn och i slutänden ser vi att färre kvinnor än män i 40-årsåldern är vd:ar för större svenska företag, säger Joacim Tåg, forskare och programchef på Institutet för näringslivsforskning (IFN).

Läs även: Tiden löser inte brist på jämställdhet

Han har genomfört den fyraåriga studien tillsammans med Matti Keloharju, Aalto University School of Business, och Samuli Knüpfer, BI Norwegian Business School. De tre har gått igenom svensk data från 2011 om kvinnliga och manliga toppchefer i 40-årsåldern. Forskarna har granskat flera variabler som kan påverka karriären. Bland annat utbildning, socioekonomisk bakgrund, år som yrkesverksam och födelseland. De har även undersökt kognitiva förmågor för att se hur goda ledaregenskaper en person har.

– Resultatet visar att kvinnor är mer kvalificerade för högre chefspositioner. De har i högre utsträckning en universitetsutbildning och tenderar att vara smartare och ha mer erfarenhet från olika typer av företag, säger Joacim Tåg.

Läs även: Trendskifte – nu är flest ekonomer kvinnor

Hälften av kvinnorna i den undersökta gruppen hade en universitetsutbildning jämfört med 30 procent av männen. Bland kvinnorna är det dessutom vanligare med ekonomutbildningar. 43 procent är utbildade inom business and economics, bland männen ligger siffran på 23,6 procent. Bland manliga vd:ar är det vanligare med ingenjörsutbildningar.

– Kvinnor tar ett bra förstasteg när de utbildar sig till ekonomer och civilekonomer, de vet att det är utbildningar som meriterar dem till chefspositioner. Men trots det bromsar de i karriären när de får barn, under småbarnsåren stannar de kvar för länge på samma arbetsplats medan männen byter jobb.

Läs även: Kvinnliga akademiker tjänar mindre på att byta jobb

Studien visar också att kvinnor med vd-positioner tjänar mindre än manliga kollegor på samma nivå. Grafiken visar den årliga inkomsten för manliga respektive kvinnliga vd:ar födda 1962–1971 under tidsperioden från 1990 till 2011.

Problematiken med ojämlika löner syns även i en färsk avhandling i sociologisk demografi där Margarita Chudnovskaya på Stockholms universitet tittat på heterosexuella pars utbildning och lön. Resultatet visar att allt fler svenska kvinnor skaffar sig en högre utbildning och att de har högre yrkesstatus än sin manliga partner, men trots det tjänar de generellt sett mindre än partnern.

Läs även: Kvinnor begär 8 000 mindre i lön än män

Joacim Tåg menar att fler unga kvinnor borde bli medvetna om att de val som görs i dag kommer att få tydliga effekter 15 år framåt i tiden, inklusive möjligheterna att nå en vd-position.

– Det har hittills varit väldigt kostsamt för kvinnor att inte bete sig på samma sätt som sina manliga kollegor. Det tycker jag att fler bör ha i åtanke när de bildar familj. Ta ut lika mycket föräldraledighet, stanna inte av i karriären och se till att byta jobb lika ofta som männen, säger han.

Läs även: Nej, mammor diskrimineras inte när de söker jobb

Studierna

Studien What Prevents Female Executives from Reaching the Top? av Matti Keloharju, Samuli Knüpfer och Joacim Tåg kan laddas ned här.

Studien Higher education and family formation: A story of Swedish educational expansion av Margarita Chudnovskaya kan laddas ned här.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se