Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
ung manlig student pratar med vuxen man rosa skjorta psykolog pojke med keps

Studenthälsan hjälper studenter att må bättre

Stress, ångest och uppskjutet studiearbete får studenter att må dåligt. Men till Studenthälsan i Lund är tröskeln låg. Här ligger fokus på att få studievardagen att fungera.

Mitt i centrala Lund ligger Studenthälsan, en hälsomottagning för studenter. Hit söker sig varje år knappt 10 procent av stans cirka 44 000 studenter. På mottagningen möter de vuxna som lyssnar och ger råd om hur man får vardagen att fungera. De flesta brukar komma ungefär tre gånger, i en del fall blir det några fler samtal. Målet är att kartlägga hur studentens vardag ser ut och vägleda vidare. I många fall räcker det och sedan har man fått nya perspektiv och verktyg för att ta tag i sitt liv. I en del fall kan man få hjälp till fortsatt kontakt utanför Studenthälsan.

Läs mer: Lundaekonomerna mobiliserar mot psykisk ohälsa

Studietiden är en känslig period i livet, det är en stor omställning för många. Faktorer som prestationsångest, talängslan, tentaångest, fear of missing out och ekonomi kan skapa stor stress. Men här är vi experter på studierelaterade problem och redan efter första samtalet vill vi sjösätta en förändring. Vårt mål är att få våra studenter studieförmögna, säger Caroline Ivarsson, kurator på Studenthälsan.

De som söker är ungefär lika många tjejer som killar, många kommer på rekommendation av någon studiekompis. Alla är lika välkomna men Studenthälsa prioriterar utifrån behov fyra grupper som kan vara extra utsatta. Det är nybörjarstudenterna, de som skriver uppsats sista terminen, internationella studenter samt hbtq-studenter. 

När tycker ni att man ska komma hit?

– Vänta inte för länge. Vi kan förklara att det är normalt att vara stressad när man har för mycket att göra eller ha ångest inför att misslyckas på tentan. Vi kan också lyfta att du inte är ensam om att må dåligt, utan att det är en naturlig del av livet – och som går att förändra, säger Åsa Probert, även hon kurator på mottagningen. 

Läs också: Stress kan vara bra

Hemligheten för att må bra är att hitta en balans mellan studier och resten av livet. Båda kuratorerna tycker sig se att det är lätt att antingen plugga alldeles för mycket – eller för lite. Det gäller därför att skapa en vettig studiestruktur, att se studierna som ett 9-5-jobb kan hjälpa.

Du behöver också återhämta dig. Ge dig tid att hålla på med någonting annat som du tycker om att göra och aktiviteter som handlar om annat än  studentfester.  

Läs även: Med uppdrag att föra din talan 


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Även du som är student har nytta av att vara med i facket. Läs mer om att bli medlem och vad facket kan göra för dig.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se