Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ung man med fötterna på en resväska illustrerar studenters rörlighet

Studenters rörlighet är låg

Tre år efter examen bor drygt 60 procent av högskolestudenterna kvar i samma region som de studerade i. Men det finns stora skillnader mellan olika utbildningar och var i landet man är. En högskola på en mindre ort bidrar till regional kompetensförsörjning, även om många flyttar efter examen, enligt analys från UKÄ.

Rapporten Studenters rörlighet från UKÄ inom Sverige visar att mer än hälften av högskolestudenterna väljer att plugga i närheten av där de bor. Och efter examen stannar 61 procent kvar i regionen de studerat i.

Kvinnor stannar i högre grad än män, i samma region både när de väljer högskola, och efter examen. Samma mönster gäller för vissa typer av utbildning, som läraryrken, sjuksköterskeprogrammen och högskoleingenjörprogrammen. Högskolor med dessa utbildningar bidrar i högre grad till en regional kompetensförsörjning än andra utbildningar.

Hon vill lösa framtidens utmaning med livslångt lärande

I storstadsregioner är inflödet av kompetens från andra regioner stort. Antingen flyttar studenter till storstäder för att studera, eller efter examen för att hitta jobb. På mindre orter går kompetensflödet i motsatt riktning: antingen flyttar man för att studera, eller studerar och flyttar för att få bättre jobb i storstäder.

Men att det finns en högskola på orten bidrar ändå i de flesta fall till fler högskoleutbildade som stannar kvar i området. Men då krävs det ett regionalt synsätt: regional rekrytering och utbildningar som anpassats till den regionala arbetsmarknaden.

Örebro Handelshögskola har ackrediterats

— Analysen visar att alla lärosäten rekryterar sina studenter i varierande grad från hela Sverige, dvs nationellt, men de bidrar också i hög grad till den regionala kompetensförsörjningen säger Sofia Berlin Kolm, ansvarig utredare för analysen Studenters rörlighet inom Sverige.

UKÄ drar därför slutsatsen att de högskolor och universitet som finns utanför storstadsregionerna spelar en viktig roll för kompetensförsörjningen i sina regioner.

Ett liv i skolbänken


Annons:

Vid årsskiftet bildar Civilekonomerna och Jusek det nya fackförbundet Akavia.

 

 

 

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se