Studenter upplever sämre ekonomi
Studenter upplever mindre nöjdhet med sin ekonomiska situation än vad de gjort tidigare. Det visar en ny undersökning från CSN, Centrala studiestödsnämnden.
– För den som är student idag så gäller det att hushålla med pengarna och att välja bort viss vardagslyx. Det är nog ingen som känner att det ”väller in pengar”, säger Elisabeth Åkesson, vice ordförande för Sero, Sveriges ekonomföreningars riksorganisation.
Bland ekonomstudenter är det många som väljer att jobba under studietiden. Men jobbet handlar inte bara om pengar:
– Det är många studenter som väljer att jobba extra under studietiden för kunna ha råd med lite mer vardagslyx. Men det handlar även om att få erfarenheter och skapa nätverk, säger Elisabeth Åkesson.
Läs också: Tio verktyg för smarta (och fattiga) studenter
Hur många ekonomstudenter som ingick i CSN:s undersökning framgår inte. CSN har tillfrågat studenter inom flera olika utbildningskategorier och olika inriktningar. Totalt 65 procent av de studerande tycker att de har en ganska bra, bra eller mycket bra ekonomisk situation. Trots en majoritet nöjda studenter så är det ändå en minskning med två procentenheter jämfört med den senaste CSN-undersökningen om studenters ekonomi från 2015. Knappt tre fjärdedelar av de studerande med studiemedel, det vill säga bidrag och lån, säger att studiemedlet täcker mer än 75 procent av deras levnadsomkostnader.
I undersökningen konstaterar CSN att en lägre andel av de studerande säger att de använder sparade medel och löneinkomster för att finansiera studierna. Det är också mindre vanligt att få ekonomiskt stöd från anhöriga vilket gör att studiemedlet blir viktigare för studenternas ekonomi.
– Sen får man inte glömma att det finns olika förutsättningar på olika lärosäten där det kan skilja väldigt mycket i hyreskostnader, tillgång till begagnad kurslitteratur och möjlighet han med sig matlådor. Det finns inte så stor möjlighet att lägga undan pengar i slutet av månaden om man inte är riktigt bra på att planera sin ekonomi, kommenterar Elisabeth Åkesson.