Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Studenter drömmer om ekonomyrken

Fler drömmer om att bli marknadsförare och kommunikatör. Också ekonom finns med på tio-i-topplistan över svenskarnas drömjobb.

Varje år gör Manpower Work Life en undersökning om svenskarnas drömyrken. I år har 1 812 personer svarat och det är tydlig att ekonomyrket är intressant för många i studien. Yrket ligger på sjätteplats på listan över populäraste jobb. Förra året var ekonom på femteplats. Främst är det kvinnor som drömmer om att bli ekonom.

Läs också: Unga ekonomer drömmer om Spotify

Samtliga som svarat på studien har även fått berätta om vad som intresserar med drömjobbet.

Hélène Belin. Foto: Fredrik Stehn.

– Det som lockar är att drömjobbet ger möjlighet till personlig utveckling och att det är spännande, säger Hélène Belin, kommunikationschef på Manpower Work Life.

Jämfört med förra årets tio-i-topplista är säljare, kommunikatör och marknadsförare yrkeskategorier som stigit i placeringar. Men för kommunikatörer ser arbetsmarknaden tuff ut. De som börjar plugga i höst kommer mötas av en tuff konkurrens när de kommer ut i arbetslivet, prognostiserar Saco.

Men har man en rejäl utbildning och är en person som vill lära sig nytt och söker sig till utmaningar så finns det gott om möjligheter, tipsar Hélène Belin.

Läs mer om dina framtidsmöjligheter och utbildningen hos Civilekonomerna. 

Inte minst eftersom arbetsmarknaden, i och med robotisering, digitalisering och automatisering, är föränderlig. Nya yrken dyker upp, gamla försvinner i hög takt, enligt Hélène Belin.

För ekonomer ser det ljusare ut. Enligt Saco-rapporten Framtidsutsikter råder balans på arbetsmarknaden för ekonomer och civilekonomer. Fem av tio har ett jobb redan före examen och 88 procent har ett jobb inom sex månader från att de gått ut sin utbildning. Även på fem års sikt är prognosen balans.

Läs också: Staten lockar inte ekonomstudenter

Även Civilekonomernas arbetsmarknadsundersökning visar att det råder stor efterfrågan på ekonomer med erfarenhet. Bäst ser arbetsmarknaden ut för de som ekonomer som arbetar inom redovisning, revision, finansiering, organisation, management, inköp, upphandling och logistik.

Det är arbetstagarnas marknad när det gäller ekonomjobb. Det är kandidatbrist, intygar Hélène Belin.

Toppdrömyrket i Manpower Work Lifes studie är ingenjör. Samma yrke toppar listan när enbart studenternas svar bryts ut. I år är det dock fler studenter som drömmer om ekonomyrket än förra året.

Och till och med de som jobbar som chefer drömmer om ekonomyrket, enligt Manpower Work Life. Men allra helst vill de fortsätta som chefer, eller bli säljare, managementkonsult, kommunikatör/marknadsförare eller uppfinnare.

– En möjlig tolkning är att det känns lite mer kreativt och lite mindre ansvarstyngt. Många tycker om chefskapet och att få leda andra, men å andra sidan är det hög arbetsbelastning och man känner sig ensam.

Hélène Belin menar att bara för att drömmen finns där, så kanske inte alla chefer är redo att verkligen byta jobb.

Men vem vet, din chef kanske sitter och dagdrömmer om att bli ekonom i stället.

Läs också: Sero – studenternas okända välgörare

Drömyrken – Tio-i-topp 2018

1. Ingenjör
2. Säljare
3. Administratör
4. Projektledare
5. Kommunikatör/Marknadsförare
6. Ekonom
7. Programmerare
8.rare
9. Maskinoperatör
10. Managementkonsult

Källa: Manpower Work Life

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se