Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Stora könsskillnader vid val av vidareutbildning

Är ekonomiyrket på väg att bli ett kvinnoyrke? På högskolorna är kvinnorna redan i majoritet, och snart är det flest kvinnor även bland de yrkesverksamma ekonomerna. Besöksstatistik från Utbildning.se visar också att fler kvinnor än män vidareutbildar sig inom ekonomi.

Sverige må vara ett av världens mest jämställda länder, men könsskillnaderna är fortfarande fast förankrade både på arbetsmarknaden och inom utbildningsväsendet. Enligt besöksstatistik från Utbildning.se är skillnaderna också fortsatt stora mellan hur kvinnor och män väljer vidareutbildningar. Den nya topplistan är en sammanställning av de utbildningar som sökts sedan mars 2015. 

Utbildning.se, som är Sveriges största söktjänst för kompetensutveckling, noterar att CAD-utbildningar står högst i kurs bland männen medan kvinnorna framför allt satsar på psykoterapi/KBT. Som en jämförelse ligger CAD (Computer-aided design) på tolfte plats bland kvinnorna och psykoterapi/KBT på trettonde plats bland männen. Generellt ligger tekniska utbildningar (elbehörighet, motorsågskörkort, elektronik och liknande) högt på männen männens topplista, medan kvinnorna graviterar mot utbildningar och kurser inom områden där man förväntas jobba med människor (HR, vård, hälsa och liknande). Helt enligt traditionella mönster alltså.

Läs även: Så mycket mindre förväntar sig kvinnliga ekonomer i lön

Mer förvånande är att könsskillnaden är så stor när det gäller intresset för att vidareutbilda sig på ekonomiområdet. Ekonomi ligger på tionde plats bland kvinnorna, men finns inte ens med på den topplista för kompetensutveckling som utbildning.se sammanställt för männen. 

Det skulle kunna ses som ännu en bekräftelse på att ekonomyrket är på väg att domineras allt mer av kvinnor. Kvinnorna är redan fler på högskolorna. Läsåret 2014-2015 var 17 433 kvinnor och 16 192 män registrerade på olika ekonomiutbildningar på högskolor och universitet. Det betyder att det inte dröjer länge innan kvinnorna är i kapp och förbi även bland de yrkesverksamma ekonomerna. Kanske har skiftet redan skett. Enligt den senast tillgängliga SCB-statistiken (31 december 2014) var fördelningen då 56 552 kvinnor och 56 642 män.

Läs även: MBA – fyra tips inför vidareutbildningen

Dock ska tilläggas att det fortfarande är flest manliga sökanden till MBA-utbildningar, enligt besöksstatistiken från utbildning.se. MBA (Master of business administration) ligger på femte plats bland männen, men bara på 19:e plats bland kvinnorna.

Fakta

Kvinnor:

1. Psykoterapi/KBT
2. Personal och HR

3. Vård och omsorg
4. Motiverande samtal

5. Ledarskapsutbildning
6. Hälsa

7. Diplomerad coachutbildning
8. Coaching

9. Kostrådgivning
10. Ekonomi

11. Vidareutbildning sjuksköterska
12. CAD

13. Löneadministratör
14. Fastighetsförvaltning

15. Skyddsombud
16. Offentlig upphandling

17. Projektledning
18. Stresshantering

19. MBA

Källa: Utbildning.se

Fakta

Män:

1. CAD
2. Elbehörighet

3. Motorsågskörkort
4. Ledarskapsutbildning

5. MBA
6. Elektronik

7. Fastighetsförvaltning
8. Teknik

9. Heta arbeten
10. Byggarbetsmiljösamordnare

11. Skyddsombud
12. Bygg

13. Psykoterapi/KBT
14. Personal och HR

15. Transport och fordon
16. Projektledning

17. Försäljning
18. Yrkeskompetensbevis

19. Vård och omsorg

Källa: Utbildning.se

Mer från:

Mer på civilekonomen.se