Stödpaket till företag lanseras
Coronaviruset skördar nu allt fler ekonomiska offer. På kort tid har många företag fått ebb i kassan samt kreditsvårigheter. Initialt har virusets konsekvenser slagit hårt mot företag inom upplevelse- och resebranschen. Men ingen bransch kommer att gå skadefri.
Sverige har idag cirka 1,2 miljoner företag, varav flertalet, drygt 96 procent är småföretag med färre än 10 anställda, enligt siffror från Tillväxtverket. Småföretagen står för cirka 40 procent av omsättningen samt cirka 40 procent av de anställda i näringslivet.
Regeringen lanserar nu ett stödpaket riktat mot företag, totalt handlar det om 300 miljarder kronor.
Anna Dyhre är medlem i Akavias förbundsstyrelse, expert på employer branding och egenföretagare. Hon beskriver nuläget så här:
– Situationen är oerhört bekymmersam inte minst för oss egenföretagare. Min kalender var fullbokad hela våren och hösten höll på att bokas på men nu är det tvärnit. Många har tappat sina intäkter för de närmaste månaderna. Hela ekonomin är ett känsligt ekosystem.
Så kan du som chef hantera Coronakrisen
Stödpaketet omfattar tre delar, där den första handlar om korttidspermittering, Staten täcker upp en del av personalkostnaderna så att företagen inte ska behöva varsla anställda.
Den andra delen ger företag möjligheter att skjuta upp skatteinbetalningar som avser arbetsgivaravgifter, avdragen skatt samt moms. Totalt kan företagen begära anstånd för tre valfria månader under perioden januari till och med september 2020. Dock är ingen lunch gratis, Staten tar betalt för uppskovet med såväl anståndsränta som en månatlig avgift.
Tredje insatsen handlar om att Staten står för hela sjuklönekostnaden för anställda under månaderna april och maj. Ingen karensdag gäller. För egenföretagare med F-skattsedel slopas också karensdagen och en schabloniserad sjukpenning utgår.
Detta gäller för dig som behöver vobba
– Åtgärderna är vettiga, men det kan dessutom vara intressant att slopa arbetsgivaravgifterna helt under våren samt senarelägga momsinbetalningen i maj. Politiker måste förstå är att vårens förlorade intäkter inte går att ta igen. För att underlätta ytterligare skulle en paus i amorteringskraven också underlätta för många.
Även fackförbunden kan ta ett större och snabbare samhällsansvar, inte minst för egenföretagare, enligt Anna Dyhre.
– Facken behöver erbjuda egenföretagare möjlighet att nätverka mer – och marknadsföra sina tjänster i nätverken. Vi kan dessutom ställa om fler seminarier till digitala events och bidra något till att få igång hjulen igen.
Finns det något ljus i mörkret?
– Absolut, många egenföretagare har ju en fantastisk förmåga att tänka nytt och ta täten. Men ingen av oss klarar detta på egen hand. Nu behöver vi samarbeta och det gäller allt från Staten till var och en av oss, avslutar Anna Dyhre.
Annons:
CHECKLISTA FÖR ANSTÅND AV SKATTER
Den 7 april röstar riksdagen om lagförslaget ska börja gälla. Om det blir ja till stödpaketet gäller det from 1 januari 2020. Anståndsmöjligheten avser arbetsgivaravgifter, avdragen skatt samt moms. Du söker anstånd när du är klar med arbetsgivardeklarationen samt momsdeklarationen.
- Du kan söka anstånd redan nu men kom ihåg att stödpaketet inte beslutas förrän 7 april.
- För snabbast behandling, sök elektroniskt via Mina Sidor, på Skatteverkets hemsida, så kan du dels följa ditt ärende och dels slippa vänta på postgången.
- Du kan söka om anstånd from 1 januari till sista september. Om du redan har betalat in skatter så kan även söka anstånd retroaktivt för dessa för den här perioden.
- Välj vilka tre månader under perioden som du vill.
- Ta det lugnt. Om du inte hinner lämna in ansökan förrän den 14 april så kommer ingenting att hända under april med restföring till kronofogden. Skatteverket tar beslut så fort myndigheten hinner.
- Var medveten om att anstånden kostar. Staten tar dels ut en anståndsränta på 1,25 procent/per år samt en avgift på 0,3 procent/månad som uppskovet gäller. Det innebär att du ska betala in hela anståndet samt ränta och avgift när det gått 11 månader.