Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Oscar Arrsjö ger manliga ekonomer stiltips för framgång. Foto: Jann Lipka

”Utseendet spelar roll”

Många känner nog igen Oscar Arrsjö från TV4, där han varit stilexpert i Nyhetsmorgon. Nu är civilekonomen aktuell med boken Klä dig för framgång. Här ger han exklusiva tips till alla manliga ekonomkollegor.

Modeintresset kommer från hans pappas omsorgsfulla garderobsval och från egna upplevelser när han efter ett stilbyte gick från osynlig student till högvilt på universitetet.

Oscar Arrsjö. Foto: Jann Lipka

– Det var det ultimata beviset på att utseendet spelar roll. Jag var trots allt precis samma kille som veckan innan. Det gav mersmak och blev början på ett livslångt förkovrande i klädkonst samt även ursprunget till min bok, säger Oscar Arrsjö.

Läs också: Gör ett gott intryck – på en sekund

Hur klär sig ekonomer?
– Jag skönjer två grupperingar. Den ena klär sig i mörk kavaj, mörka jeans, svarta skinnskor och vit eller ljusblå skjorta med en knapp uppknäppt. Det säger absolut ingenting om vem du är som person och signalerar i mina ögon ingen energi eller passion. Den andra gruppen ser inte kläder som ett nödvändigt ont utan använder kläder för att uttrycka sin personlighet.

Han menar att man inte ska underskatta sambandet mellan framgång och kläder och nämner att en del personer gjort sitt klädval till ett varumärke, som Steve Jobs eller Mark Zuckerberg.

– Framgång handlar mycket om självförtroende. Om du ser dig själv i spegeln på morgonen och gillar vad du ser får du energi att tro mer på dig själv, det ökar sannolikheten att andra också gör det. Eftersom hjärnan tänker i bilder så ger kläderna du bär ett mer bestående intryck än vad du faktiskt säger när du träffar någon.

Läs också: Peppa dig själv till framgång

Oscar Arrsjö, 39

Bor: Stockholm
Bakgrund: Tidningsmakare och chefredaktör, modejournalist, stylist, grundare av Frontmen.com.
Utbildning: IT/business på Nackademin, civilekonomutbildning med inriktning marknadsföring på Växjö universitet.
Aktuell: Med boken Klä dig för framgång som utkommer den 26 oktober (Norstedts).

Arrsjös hetaste stiltips till manliga ekonomer:

Hitta balansen i exempelvis en gråskala och tänk på vad passformen gör för hela intrycket. Jeans och t-shirt är det inte tal om för ekonomer som vill göra karriär.

Överväg att knäppa upp två, i stället för en, knapp på skjortan. Det ger överlägset mest sex appeal utan att bli sliskigt. Men ge även slipsen en chans, den känns mer rätt i höst än på länge.

Satsa på en riktigt schysst datorväska och rock samt hitta det terapeutiska i att putsa skorna. Det bidrar till att ge dig både inre harmoni och yttre glans.

Tänk på att alltid se ut som att du är på väg någonstans.

Tänk på hållningen, som är en viktig del av ditt kroppsspråk och de signaler du skickar ut som undermedvetet plockas upp av din omgivning. En bra hållning får dessutom dina kläder att bättre komma till sin rätt.

Glöm inte att det vackraste du kan bära är ett leende.

Säljmöte:

 

En ledigare, färgad, skjorta balanserar slips och kavaj. Västen inger förtroende.

Mörka hela jeans.

Matcha strumporna med byxorna, inte med de välputsade skorna. Skorna får i stället matcha datorfodralet.

 

 

Casual/workwear

En långärmad stickad piké håller högre nivå än t-shirt eller kortärmad piké. Annars är utanpåskjortan ett hett tips för dig som vill vara spot on.

Låt en skräddare se till att ärmarna är lagom långa och att midjan inte är för vid.

Sneakers på jobbet? Ja, stilrena i exempelvis mocka.

 

Jobbintervju:

Om alla bär slips följer du det, annars kan slips bli för uppklätt till jobbintervjun.

En stramt vikt bröstnäsduk i ett centimeterbrett streck är föredömligt.

Grå kostym med vit skjorta eller blå kostym med ljusblå skjorta är en bra utgånspunkt för ekonomer. Brun kostym kan signalera lägre rang.

En sober datorväska ger intryck av ordning och reda.

 

* Kläder från Oscar Jacobson. Skjortor och slips från Eton. Jeans från Ljung. Skor från Loake 1880 samt J. Lindeberg. Väskor från Baron.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se