Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Klättrare på betongvägg illustrerar intern praktik

Statsanställda rör sig mellan myndigheter

Samarbetet Rörlighet i staten drog igång 2013, med åtta myndigheter under Näringsdepartementet som kom överens om att börja samarbeta kring ut- och inlån av medarbetare. Nu är det 16 myndigheter som är engagerade, och taket är satt vid 20 för att undvika att administrationen blir alltför krävande.

Syftet är att etablera olika typer av samarbete över verksamhetsgränser och att ha ett löpande utbyte av resurser, erfarenheter och kunskap, berättar Aslög Odmark, programansvarig för Rörlighet i staten.

Läs mer: Ekonomen som valde staten

För myndigheterna kan det vara mycket värdefullt med exempelvis möjligheten att låna kompetens under perioder med extra hög belastning, samtidigt som medarbetarna ska få möjlighet att vidareutvecklas genom att få nya erfarenheter och kontakter under utbytena.

Läs också: Håll dig anställningsbar

Medelålders mörkhårig kvinna med glasögon pratar om intern praktik
Aslög Odmark.

– Rörligheten kan sägas vara kärnan i den ursprungliga idén med samarbetet. Exempelvis har Tillväxtverket under en period haft ett stort inflöde av nya regeringsuppdrag, och har då haft mycket nytta av att kunna låna in kompetens från bland annat Post- och telestyrelsen och Vinnova.

Medarbetarna kan vara utlånade i maximalt sex månader för att det inte ska riskera att ses som att man åsidosätter ordinarie rekryteringsrutiner.

Läs även: Arbetsgivarna med de bästa arbetsvillkoren

 


Läs vårt specialpaket om livslångt lärande

En utbildning – ett yrke gäller inte längre. Nu behöver vi vara kreativa och hitta nya möjliga lärvägar för att jobba längre, mer effektivt och samtidigt ha roligt på vägen.
Nu är arbetslivet ett liv i skolbänken
Growth mindset: Inställd på att utvecklas
Jobbrotation: Statsanställda rör sig mellan myndigheter
De tar hjälp av Lunds Universitet för skräddarsydd ledarutbildning
Omvänt mentorskap populärt på SEB
Civilekonomernas ordförande: Så vill förbundet påverka det livslånga lärandet

 


Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

 

 

 

 

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se