Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Statligt anställda arbetsskyldiga i hela landet enligt AD

Den som väljer att inte följa med då en myndighet flyttar sin verksamhet från en stad till en annan riskerar att mista sin a-kassa. Det är en av konsekvenserna av en dom i Arbetsdomstolen, AD, från idag.

För ett år sedan beslutade regeringen att myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen skulle flytta från Stockholm till Karlstad. Ett antal medarbetare valde då att ifrågasätta om deras skyldighet att arbeta på myndigheten verkligen gäller vid flytt från ort. I dag kom domen från AD. Domen fastställer att medarbetare är arbetsskyldiga även om myndigheten utlokaliseras till annan ort och om ingen placeringsort är angiven i anställningsbeviset.

Läs också: Akademiker inom staten trivs allt sämre

– Man kan fråga sig hur staten ska kunna rekrytera kompetens i framtiden, om de inte vill avtala om placeringsort. Risken är annars att du får vara beredd på att riva upp hela ditt sociala nätverk om regeringen fattar beslut om flytt av en myndighet, vilket kommer att underminera statlig verksamhet som inte klarar sin kompetensförsörjning, säger Hans Franklin, ombudsman på Civilekonomerna och ansvarig för staten.

Totalt beräknas ungefär 12 300 ekonomer jobba inom statliga myndigheter och verk. Men den som inte vill följa med vid en myndighetsflytt riskerar också att mista sin a-kasseersättning.

– Konsekvenserna blir negativa både för statligt anställda och statlig verksamhet. De som säger upp sig själva vid en myndighetsflytt är inte garanterade a-kassa vid en sådan situation, säger Hans Franklin, ombudsman vid Civilekonomerna.

Läs också: Allt fler ekonomer i statlig tjänst

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se