Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Starkt driv hetaste kompetensen just nu hos säljare

Eget driv är det mest attraktiva attributet hos en säljare. Engelska och social kompetens har blivit viktigare på senare tid, enligt en granskning av 490 aktuella platsannonser.

Utbildning.se, som är Sveriges största söktjänst för kompetensutveckling, genomför återkommande granskningar av platsannonser för olika yrkesgrupper. På försommaren fick vi veta att Excel toppar på listan över de hetaste kompetenserna och egenskaperna för ekonomer (läs mer här). Nu har Utbildning.se släppt motsvarande lista för säljare.

Läs även: Goda jobbutsikter för ekonomer

Totalt 490 platsannonser riktade mot key account managers (försäljningschefer eller storkundsansvariga) och account managers (kundansvariga) har kartlagts och allra överst på listan hamnar starkt eget driv. Driv återkommer i hela sex av tio jobbannonser för KAM och AM-tjänster, vilket gör det till den överlägset hetaste egenskapen. Därefter följer engelska som avancerat på listan jämfört med för två år sedan. Social kompetens prioriteras också allt högre av arbetsgivarna och anses nu vara viktigare än att vara självgående. För två år sedan var det tvärtom.

– Ja, social kompetens har blivit hetare, det märks inte minst på det breda genomslag som Fredrik Eklunds bok Sälj!: konsten att sälja vad som helst till vem som helst fick. Hans bok handlar mycket om att man måste kunna sälja sig själv som person för att lyckas inom försäljning, säger Mathias Flink på Utbildning.se.

Enligt Mathias Flink är det också en del företag som efterfrågar säljare som talar ett tredje språk.

– Även om denna punkt inte är med på listan, så kan språkkunskaper vara din USP som säljare.

Läs även: Elva heta trender inom rekrytering

Strukturerad är enligt granskningen en av de egenskaper som sjunkit mest i betydelse. Resultatdriven förekommer heller inte i lika många annonser som för två år sedan.

Hetaste kompetenserna

1. Driv 59 %
2. Engelska 35 %
3. Körkort 31 %
4. Social 28 %
5. Självständig 27 %
6. Positiv 23 %
7. Akademisk utbildning 21 %
8. Resultatdriven 20 %
9. Kommunikativ 19 %
10. Initiativtagande 18 %
11. Professionell 17 %
12. Trivs med högt tempo 15 %
13. Strukturerad 14 %
13. Ambitiös 14 %
15. Kreativ 13 %
16. Erfaren 12,5 %
17. Relationsbyggande 11 %
18. Nytänkande 10 %
18. Teamspelare 10 %
20. Lösningsorienterad 9 %
Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se