Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Här i biblioteket på Handelshögskolan i Stockholm inträffar ett spektakulärt mord i Camilla Grebes och Paul Leander-Engströms nya bok. Foto: Gustav Gräll

Spektakulärt deckarmord i Handelshögskolans bibliotek

Rysskräck, kärnkraftsabotage – och ett mord på Handelshögskolan. När Camilla Grebe och Paul Leander-Engström fullbordar sin deckartrilogi med Den sovande spionen så har de förlagt den rafflande upplösningen på lärosätet på Sveavägen i Stockholm.

– Det är kul att det är just på Handels, eftersom vi båda har gått där, som vi tar livet av en av våra karaktärer, säger Camilla Grebe.

Camilla Grebe och Paul Leander-Engström är båda utbildade civilekonomer och det var på Handelshögskolan som de två lärde känna varandra för mer än 25 år sedan. Efter examen tog deras karriärer lite olika vägar för att så småningom mötas igen när Leander-Engström återvände hem till Sverige efter en framgångsrik finanskarriär i Ryssland och ville använda de erfarenheter och insikter han fått till att skriva en bok. Han hade redan skrivit 800 sidor med ett ”Dostojevskijskt” persongalleri då den mer erfarna författarkollegan klev in på scenen och de två bestämde sig för att skriva boken tillsammans. Resultatet blev Dirigenten från Sankt Petersburg som kom ut 2013. Den följdes av Handlaren från Omsk och nu är duon alltså aktuell med den tredje boken i serien, Den sovande spionen. Alla böckerna i Moskva Noir-serien utspelar sig under Putineran.

– Min grundinställning, som kan Ryssland, är att vi blandar ihop korten och inte riktigt förstår vad de är ute efter. Det här hotet om att Ryssland är ute efter att invadera Sverige ger jag inte mycket för det, men det är ändå spännande att spela på Rysslandsskräcken, säger Paul Leander-Engström.

Läs även: Bodil Jönsson: Dags att diskutera arbetslivet

Den nya boken är också ett inlägg i kärnkraftsdebatten. Ett försök till sabotage på Forsmark är en viktig pusselbit i boken. Liksom sovande agenter och säkerhetspolisen.

– Det är något väldigt kittlande, både som läsare och författare, att jobba med blandningen av fiktion och verklighet. Att utgå från verkliga händelser och sedan knåda om dem, säger Grebe.

För Camilla Grebe, som skrivit uppskattade böcker både ihop med sin syster Åsa Träff och på egen hand, innebär samarbetet med Paul Leander-Engström en möjlighet att få använda bakgrunden som civilekonom i författarskapet.

– Jag har skrivit andra spänningsromaner där jag inte haft någon nytta alls av att jag pluggat på Handels, men här har jag det, konstaterar hon.

Läs även: Så rankas svenska handelshögskolor

Författarduons mål har varit att lägga trilogin på en nivå som både är tillgänglig för en bred publik och trovärdig för de som är insatta i finansbranschen och har specialkunskaper om Ryssland.

– Många som vi känt varit vår målgrupp har verkligen uppskattat böckerna för att de upplevt att trovärdigheten funnits där. Samtidigt var det svårt, framför allt med bok ett, att inte bli för invecklade, säger Paul Leander-Engström som själv har en liknande bakgrund som huvudpersonen i serien, Tom Blixen.

– Jag kände i bok ett att du nästan hade svårt att frigöra dig från Tom. Det var så mycket av dig i honom att du inte ville att han skulle vara taskig eller göra något dumt. Men det har nog släppt lite, säger Grebe.

Läs även: Rekordmånga ekonomer i statlig tjänst

I den senaste boken har Tom Blixen återvänt hem till Sverige efter 10–15 år i Ryssland.

– Vad kommer du tillbaka till, hur ser vänkretsen ut? Hur kommer du in i samhället? Hur hittar du någon relevans här hemma? Tom har tur som hittar det här jobbet han har i boken och som för honom ändå är meningsfullt. Men helt lätt är det inte. Själv hade jag precis sålt min firma och hade plötsligt ingen position. När jag kom hem satsade jag mycket på de här böckerna och är väldigt glad att de kom ut till slut, avslutar Paul Leander-Engström.

Den sovande spionen (Massolit Förlag) går att köpa på nätet från den 27 december och finns ute i butiker efter årsskiftet.

Fakta

Namn: Camilla Grebe.
Ålder: 48
.
Familj: Sambon Mikael Dahlbeck, sonen Calle och dottern Josephine samt hunden Ella.

Bor: Östermalm, Stockholm.
Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm 1987–1990.
Bakgrund: Produktchef Procter & Gamle, marknadschef Vin & sprit, VD Amfora vinhus, VD Storyside. Sedan 2006 egen företagare/managementkonsult. Sedan 2009 författare av 9 böcker.

Camilla om Paul: ”Känslosam renässansman med många järn i elden. Filantrop, finansman och författare.”

Fakta

Namn: Paul Leander-Engström.
Ålder: 50
.
Familj: Fru och tre barn
.
Bor: Danderyd

Utbildning: Civilekonom 1989–1992, jur. kand. 1988–1992
.
Bakgrund: Brunswick, Moskva Prosperity Capital (Moskva), Ture Invest (Stockholm).

Paul om Camilla: ”En yrkeskvinna ut i fingerspetsarna som tar arbetet – och skrivandet – på största allvar. En stor inspiration för mig.”

Mer från:

Mer på civilekonomen.se