Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ung familj planerar en skuldfri framtid

Aktier kan vara ”billigare” än att amortera

Den som vill bli skuldfri från sina bostadslån bör investera i aktier, det visar beräkningar från Länsförsäkringar. Att amortera är däremot dubbelt så dyrt.

En hög amorteringstakt betraktas ofta som ett tryggt och säkert sparande. Och för många är det vägen till att vara skuldfria när de går i pension. Men enligt beräkningar från Länsförsäkringar i Jönköping är det dubbelt så dyrt att bli skuldfri genom regelbunden amortering jämfört med att investera i aktier.

Läs mer: Läs årsrapporter för att lyckas

— För den som vet med sig att det är lätt att nalla av sparandet kan amortering visserligen vara ett disciplinerat sparande som verkligen blir av, men med dagens låga ränteläge kan det vara klokt att fundera på alternativ, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Länsförsäkringar har gjort ett räkneexempel med två typfamiljer som var och en har en belåningsgrad på 49 procent.  Båda familjerna vill vara skuldfria om 25 år. Den ena familjen har valt att amortera av skulden genom månatliga avbetalningar. Den andra familjen räknar med att betala av hela bolånet på en gång, och spar istället i fonder med en genomsnittlig årlig avkastning på 6 procent. Efter 25 år har fondspararfamiljen avsatt knappt hälften per månad jämfört med amorteringsfamiljen.

Läs även: Unga kvinnor ointresserade av ekonomi

– Om man tror på att aktiemarknaden kan avkasta mer än vad bolåneräntan är skulle det kunna vara ett alternativ till amortering. Det kan också vara en fördel att ha löst kapital snarare än allt ”bundet” i bostaden. Naturligtvis innebär det en högre risk att spara på aktiemarknaden och man måste vara beredd på att stå ut med upp- och nedgångar i sparkapitalets värde, säger Emma Persson.

Bolån 2019 Summan du behöver avstå varje månad för att bli skuldfri om 25 år Bolån år 2044
Familjen som sparar i fonder 2 129 400 kr 3 070 kr 0 kr
Familjen som amorterar 2 129 400 kr 7 100 kr 0 kr

Läs också: Student – så får du koll

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se