Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Söker du nytt jobb? Därför ska du prata lön snabbt

När ska man prata lön i en rekryteringsprocess? Snarast, enligt experten. Om avståndet mellan dig och arbetsgivaren är för stort är det lika bra att det kommer fram snabbt.Stäm av ditt löneanspråk med Akavias lönestatistik, så att du lägger dig på rätt nivå.

Lön är en ”hård” faktor på rekryterarens språk. Det innebär att alla människor har en löneförväntan kopplad till utbildning, erfarenhet, vad kollegor tjänar och så vidare. 

– Vi frågar direkt ute hos arbetsgivaren i vilket spann och sedan ställer vi frågan till kandidaten spann likaså hen vill tjäna. Om skillnaden är för stor är det bara slöseri med tid att fortsätta rekryteringsprocessen, säger Charlotte Hoflin, som tidigare var rekryteringschef på Randstad.

Länk till en av de andra artiklarna om rekrytering

Om du känner dig osäker när frågan kommer, be om att få återkomma. Låt dig inte pressas till att ge ett definitivt svar. För att säkra kan du ange ett intervall. Men allra bäst är att be om lite betänketid om du behöver göra research och tänka efter. Tänk på att ett nytt jobb är ett bra tillfälle för löneutveckling. Vad är din lägstanivå för att vara intresserad av tjänsten?

För att landa på rätt nivå vad gäller din löneförväntan behöver du undersöka vad som är en rimlig marknadslön för tjänsten du söker. I  början av mars släpper förbundet färsk lönestatistik för 2018, Saco Lönesök. Statistiken är tillgänglig för yrkesverksamma medlemmar i Civilekonomerna. Här redovisas lönerna för akademiskt utbildade ekonomer i olika sektorer som privat, kommunalt och statligt, olika åldersgrupper, yrkestitlar eller geografiska regioner Du kan även jämföra din lön med en annan akademikergrupps lön. 

Läs om: Hur du löneförhandlar som en mästare

Med den kunskapen i bakfickan är det dags att slipa dina argument och tänka långsiktigt. Du behöver ha klart för dig varför du är värd den lön som du föreslår. När lönefrågan dyker upp så är det ett bra läge att också fråga om det finns andra löneförmåner som ingår. 

– Men vi rekryteringskonsulter förhandlar inte om vare sig lön eller löneförmåner. Vår roll är att säkerställa att du och din blivande arbetsgivare kan mötas i era respektive spann, annars kommer du ju att bli oerhört besviken, avslutar Charlotte Hoflin. 

Läs också: Pensionen en stor del av din lön

5 tips för att få en bra lön 

  1.  Ta reda på kraven. Vilka mål ska du uppfylla i din nya roll? Ju mer kunskap du har, desto lättare kan du argumentera för din sak.
  2. Kolla lönestatistiken. Nu finns Akacias lönestatistik tillgänglig för förbundets medlemmar.
  3. Sätt dina mål. Vad är din lägstanivå och vilken nivå är acceptabel? Försök gärna lägga på några extra tusenlappar. Ett nytt jobb kan innebära en positiv löneutveckling. 
  4. Lista dina USP:ar. Ja, vad är unikt med din kompetens, varför ska du ha just den här lönen? Var specifik och ange exakt vad du är bra på, hur du levererat och gärna uppfyllt olika mätbara mål på dina tidigare arbetsplatser.
  5. Kom ihåg löneförmåner. Du kan förhandla om exempelvis bilförmån, utökad tjänstepension och fler semesterdagar. 
Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se