Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sociala medier ännu hetare på kompetenslistan för kommunikatörer

En examen är tillsammans med sociala medier-kunskaper det arbetsgivarna efterfrågar mest när kommunikatörer ska rekryteras. Samarbetsförmåga har prioriterats ned. Det framgår av den årliga kartläggningen av jobbannonser som görs av Utbildning.se.

Kunskaper om och erfarenhet av sociala medier har blivit ännu viktigare att behärska som kommunikatör. Något som kanske inte är så förvånande i dagens sociala värld, säger Sam Ögren hos Utbildning.se.

Examen, som tidigare inte inkluderats på kompetenslistorna från Utbildning.se, kommer framöver att finns med i alla undersökningar. För kommunikatörerna visar det sig vara det allra vanligaste kravet från arbetsgivarna. En examen med anknytning till medier och/eller kommunikation toppar 2017 års granskning, tätt följt av sociala medier-kunskaper. Båda dessa kompetenser är uttryckliga krav i över hälften av de totalt 161 granskade annonserna för kommunikatörs- och informationsjobb.

Läs även: Hetaste kompetenserna för marknadsförare

Att vara kreativ och driven ligger också mycket högt på önskelistan. Däremot har arbetsgivarna prioriterat ned kravet på god samarbetsförmåga. Förra året var samarbetsförmåga nummer två på topplistan, i år finns den kompetensen inte ens med på 20-i-topp.

– I år hamnade den kompetensen precis utanför topplistan på en svag 23:e plats, berättar Ögren.

Att vara en god skribent och behärska tekniska hjälpmedel återkommer också i många annonser för kommunikatörs- och informationsjobb.

Arbetsgivarna efterfrågar kommunikatörer som besitter en bred palett. Den optimala kommunikatören för en arbetsgivare är någon som har ordets gåva men också innehar en grafisk profil och är kunnig i Adobe-program som Photoshop och Indesign, säger Sam Ögren.

Läs även: Så säkrar upp din framtid

Enligt arbetsmarknadsprognoser från Statistiska centralbyrån, SCB, är kommunikatörer ingen bristvara, men arbetsmarknadsläget varierar beroende på var i landet man befinner sig. I huvudstaden råder balans i branschen, medan det i Göteborg och i norra Sverige är hård konkurrens om jobben.

Heta listan över kompetenser för kommunikatörer

1. Examen, 57 %
2. Erfarenhet av sociala medier, 55 %
3. Kreativ, 35 %
4. Driven, 30 %
5. Utåtriktad, 29 %
6. Social kompetens, 27 %
6. Strukturerad, 27
8. Initiativtagande, 26 %
9. Flexibel, 25 %
10. Analytisk, 24 %
11. Självgående 23 %
12. Photoshop, 21 %
12. God skribent, 21 %
14. Lyhörd, 19 %
15. Indesign, 18 %
16. Intresserad, 17 %
16. Projektledningserfarenhet, 17 %
18. Adobe, 15 %
19. Effektiv, 14 %
20. Episerver, 13 %

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se