Småföretag läggs oftare ned än går i arv
Bilden av det familjeägda småföretaget som går i arv från förälder till barn i generationer stämmer inte. Går det att sälja företaget till en extern köpare är det vanligare än att låta familjemedlemmar eller personal ta över. Det framgår av en undersökning Swedbank och sparbankerna genomfört inom ramen för Småföretagarbarometern.
Vad som händer med småföretaget när ägarna vill gå i pension beror till stor del på företagets storlek. I företag med fler än tio anställda är generationsskifte inom familjen eller i företaget ett mer realistiskt alternativ än i de minsta företagen, färre än fem anställda, där istället en avveckling av företaget är mer sannolikt. Det gäller i synnerhet i tjänstenäringarna.
På Swedbank räknar man med att dagens åldrande befolkning ska ge fler generationsväxling och ägarskiften. Varannan företagare i åldern 51 år och äldre skulle vilja arbeta mindre eller pensionera sig helt om de hade ekonomiska möjligheter. Men bara var fjärde företagare ser ett generationsskifte inom familjen eller bland företagets anställda som ett realistiskt alternativ.
– Det har många gånger varit mer gynnsamt skattemässigt att överlåta sitt företag till en extern köpare än att låta barn eller andra närstående driva företaget vidare säger Jörgen Kennemar senioranalytiker på Swedbank.
Läs också: Millennials, en besviken generation
Men från i somras gäller nya regler som ska ge likvärdig beskattning oavsett om företaget överlåts inom familjen, till anställda eller till utomstående.

– De nya skattereglerna kan bli ett första steg för att underlätta matchningen mellan de som planerar att avsluta sitt företagande inför en framtida pensionering och de som vill driva ett företag men som saknar konkreta affärsidéer, säger Jörgen Kennemar, Swedbank.
Läs även: Få småföretagare oroar sig för en lågkonjunktur
Bli medlem
Även du som är eller ska bli företagare har nytta av att vara med i facket. Läs mer om att bli medlem och vad facket kan göra för dig.
Småföretagsbarometern
Småföretagarbarometern görs årligen sedan 1985 och redovisar hur Sveriges småföretag uppfattar konjunkturen, tillväxt-förutsättningarna och deras förväntningar om den närmaste framtiden. Den omfattar 4 000 företag inom det privata näringslivet med 1–49 anställda.
Småföretagsbarometern produceras i samverkan mellan Företagarna, Sparbankernas Riksförbund och Swedbank.