Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Erik Almgren, Nils Schönning och Rickard Björkman i det segrande laget från Linköpings universitet.

SM i ekonomi: Linköpings universitet vann igen

Årets svenska mästerskap i ekonomi är avgjort. Det vinnande laget kommer för andra året i rad från Linköpings universitet. Erik Almgren, Nils Schönning och Rickard Björkman heter landets smartaste ekonomstudenter.

Hela 141 lag deltog från början i deltävlingarna som avgjordes den 8 mars. Representanter för 22 lärosäten anlände till Luleå för att kämpa om SM-titeln. I lördags korades det vinnande laget inför publiken på Kulturens hus i Luleå. Erik Almgren, Nils Schönning och Rickard Björkman från Ekonomföreningen vid Linköpings universitet kunde då höja SM-bucklan och ta emot segerchecken på 45 000 kronor.

– Det känns superbra! Tävlingen var rolig och att vinna är ett kvitto på att man fått ut något av sin utbildning. Det är något att skriva på sitt cv, säger Nils Schönning, student på civilekonomprogrammet vid Linköpings universitet.

Läs även: Dags att kora landets bästa ekonomer

Finallagen fick svara på frågor inför publiken där momenten baserades på teorier och kunskaper som ingår i kurserna på landets alla ekonomprogram.

– Det var en svår tävling men vår styrka i laget är att vi resonerar oss fram till svaren och kompletterar varandra, säger Nils Schönning.

Temat för tävlingen i år var ”Nurture today. Conquer Tomorrow”. Varje lärosäte representerades i semifinalen på fredagen av ett lag på tre personer. Handelshögskolan i Göteborg, Handelshögskolan i Stockholm, Örebro universitet och Linköpings universitet gick vidare till lördagens final. Där försvarade alltså Linköpings universitet SM-titeln som de erövrade för första gången i fjol.

Läs även: Förbered för karriären under studietiden

Huvudarrangör för SM i ekonomi är Sveriges ekonomföreningars riksorganisation (S.E.R.O.) som sedan 1975 fungerar som paraplyorganisation för landets ekonomföreningar och kårer. Luleå tekniska universitet stod som arrangör för årets mästerskap, det 31:a i ordningen. Isabelle Jönsson, projektledare för SM i ekonomi och student på civilekonomprogrammet vid Luleå tekniska universitet, beskriver finalhelgen som en succé.

– Arrangemanget blev väldigt lyckat och allt har gått bättre än planerat. Det har varit god stämning bland deltagarna och vi som projektgrupp har fått mycket positiva kommentarer. Finalen var pampig och något utöver det vanliga. Jag tror att vi har höjt ribban för tävlingarna framöver, säger Isabelle Jönsson.

Åtta olika lärosäten har vunnit SM i ekonomi genom åren. Handelshögskolan i Stockholm har flest segrar, elva stycken, följt av Uppsala universitet med fem vinster och Handelshögskolan vid Göteborgs universitet med fyra.

Läs även: Årets rankning av världens universitet

Alla vinnare sedan starten

2017 – Linköpings Universitet
2016 – Linköpings Universitet
2015 – Uppsala Universitet
2014 – Handelshögskolan i Stockholm
2013 – Handelshögskolan i Stockholm
2012 – Handelshögskolan i Göteborg
2011 – Handelshögskolan i Stockholm
2010 – Handelshögskolan i Göteborg
2009 – Handelshögskolan i Umeå
2008 – Handelshögskolan i Stockholm
2007 – Handelshögskolan i Göteborg
2006 – Handelshögskolan i Stockholm
2005 – Uppsala Universitet
2004 – Handelshögskolan i Stockholm
2003 – Handelshögskolan i Göteborg
2002 – Handelshögskolan i Stockholm
2001 – Uppsala Universitet
2000 – Växjö Universitet
1999 – Uppsala Universitet
1998 – Handelshögskolan i Stockholm
1997 – Lunds Universitet
1996 – Lunds Universitet
1995 – Högskolan i Växjö
1994 – Handelshögskolan i Stockholm
1993 – Handelshögskolan i Stockholm
1992 – Stockholms Universitet
1991 – Stockholms Universitet
1990 – Uppsala Universitet
1989 – Handelshögskolan i Stockholm
1988 – Umeå Universitet
1987 – Högskolan i Växjö

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se