Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

SM i ekonomi: Dags att kora landets bästa ekonomer

En dörröppnare för framtida jobb eller en pinne i cv:t och en chans att nätverka. Nu går startskottet för den 30:e upplagan av tävlingen SM i ekonomi för landets studenter.

Nu drar årets upplaga av SM i ekonomi igång. Tävlingen vänder sig till ekonomstudenter vid landets 26 högre lärosäten.
– Med tanke på att SM i ekonomi i år firar 30 år och att vi slog rekord i antal deltagare på deltävlingarna förra året så hoppas vi på ett ännu högre deltagande i år, och att studenterna inser vilken chans det här innebär, säger Mattias Åberg, ordförande för Sero, Sveriges ekonomstudenters riksorganisation, som är huvudarrangör för tävlingen.

För förra årets vinnare av SM i ekonomi, Pontus Kressner och hans två kamrater från Linköpings universitet, Elias Bergman och Johan Nyemad, har vinsten inneburit en sanning de kan skylta med.
– Det är en hyfsat bra merit att skriva in i cv:t att vi vunnit SM i ekonomi, säger Pontus Kressner.

De ställde upp i deltävlingen som arrangerades på våren, och gick vidare till finalen.
– Det var en tenta på tre timmar och därefter fick de som klarade sig bäst på tentorna gå upp på ett podium och svara på frågor inför publik och domare under tidspress. Det var en pulshöjare och där klarade vi oss bäst, säger Pontus Kressner.

Läs också: Ny master i digital handel

Vad var svårigheten under tävlingen?
– Utmaningen är att vara ett team. Om en person i teamet inte litar på de andra eller vill framstå som bättre så fungerar det inte. Det gäller att samarbeta och att våga lita på varandra, det var vårt framgångsrecept.

Under SM i ekonomi deltar ett antal lag från olika svenska lärosäten. Pontus Kressner och hans studiekamrater ägnade två månader åt att öva innan de ställde upp i tävlingen.
– Vi gjorde det inte så pretentiöst utan träffades en gång i veckan för att laga middag tillsammans. Så passade vi på att öva på sådant vi trodde skulle komma som tävlingsmoment.

Finalen 2016 arrangerades i Gävle med föreläsningar, en middag med tema och utklädning och en bankett med smoking som klädsel. Samtidigt fanns företag på plats, vilket gav möjlighet till att möta både 300 andra driftiga ekonomer och företag som är intresserade av att kontakta ambitiösa studenter.
– Redan då vi skulle söka sommarjobb förra året så kände vi att det gav lite vind i seglen att kunna säga att vi vunnit SM i ekonomi. Det är en bra merit för framtida arbetsliv att kunna visa att vi ansträngt oss akademiskt under studietiden, säger Pontus Kressner.

Läs också: Brist på lärare hotar ekonomutbildningen

Fakta

SM i ekonomi

  • Totalt 65 000 kronor delas årligen ut till de som presterar bäst under finalen av SM i ekonomi. Det vinnande laget får en vandringspokal och 45 000 kronor att dela på, näst bästa lag får 15 000 kronor och tredjepristagaren får 5 000 kronor att fördela i laget.
  • SM i ekonomi är en mästerskapstävling och en konferens instiftad av Sero som arrangeras varje år av de olika medlemsföreningarna vid olika lärosäten. Årets tema på konferensen är ”Nurture today  Conquer tomorrow”.
  • Varje högskola och universitet som undervisar i ekonomi har möjlighet att delta och det vinnande laget från varje lärosäte välkomnas till finalhelgen. Under den avslutande, nationella tävlingen går lagen igenom två moment där det första steget är en grupptentamen medan det andra är att besvara 20 ekonomirelaterade frågor inför publik.
  • Finalen 2017 arrangeras den 11-14 maj på Luleå tekniska universitet.
  • Läs mer om tävlingen här.

Fakta

Vinnare sedan 2006: 

2016 – Linköpings universitet
2015 – Uppsala universitet
2014 – Handelshögskolan i Stockholm
2013 – Handelshögskolan i Stockholm
2012 – Handelshögskolan i Göteborg
2011 – Handelshögskolan i Stockholm
2010 – Handelshögskolan i Göteborg
2009 – Handelshögskolan i Umeå
2008 – Handelshögskolan i Stockholm
2007 – Handelshögskolan i Göteborg
2006 – Handelshögskolan i Stockholm

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se