Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Skräm glömskan på flykten med minnesträning

Det sägs att den som aldrig tar samma väg till jobbet utökar sin hjärnas kapacitet och blir bättre på att minnas. En undersökning från Civilekonomerna visade nyligen att 23 procent av medlemmarna har svårt att minnas saker på grund av stress. Men hur kan vi bli bättre på att minnas om vi inte hinner uppfinna nya vägar varje dag?

Jenny Åkerman är talesperson för Mensa Sverige och föreläsare i hur vi kan minnas vad vi vill och hur vi får hjärnan att bygga sina mönster. Hon ger rådet att röra sig mentalt för att hålla hela livet.

Läs också: Så kopplar du ihop hjärnorna i gruppen

Minnesträning är ett effektivt sätt att lära känna sitt minne och bygga upp sin förmåga att minnas.

– Det är kul eftersom man lär sig att skapa nya, ibland humoristiska, bilder i huvudet. För att minnesträningen ska kunna bli effektiv behövs kopplingar till andra ämnen. Ämnen man kan ha nytta av vid minnesträning är snabbläsning, mindmapping och presentationsteknik. Med en blandning av dem, i flera olika utformningar, blir minnesträningen bred och avspänd och det är avspändheten vi behöver lära oss hur man får till, säger Jenny Åkerman. 

Läs också: Sju nya yrkesroller inom marknad

Hur mycket mer kapacitet kan vi plocka fram ur vår egen hjärna? 

– Hjärnforskarna har sedan några år funnit en revolutionerande funktion hos hjärnan: Den formar sig efter vad den behöver kunna! Det innebär att om man utsätter sig för sådant man vill kunna så omformas hjärnan, vilket märks på att man faktiskt kan träna upp olika förmågor. Därför går det inte att prata om den totala kapaciteten. Samtidigt är hela hjärnan aktiv hela tiden, så ett annat svar skulle kunna vara 100%, men det låter ju lite trångt. 

Så här kan du träna ditt minne

Tänk i bilder. Det är ett bra sätt att komma ihåg namn.

Fokusera på en sak i taget. Det ger skarpare minne.

Se det du läser i bilder. Läser du det som en film så blir det lättare att återberätta.

Så minns du lättare någon du möter…

Välj det första du kommer att tänka på när du träffar personen.

Se bilden framför dig, samtidigt som du tittar på personen, så skapas kopplingar i hjärnan och du minns bättre. På så vis kan exempelvis Maria bli en krubba. 

…och så kan du komma ihåg koder

Skapa rimord på siffror; ett-spett, två-vrå, tre- fé, fyra-myra osv. 

Sätt ihop en liten historia med rimorden. 

Koden 4123 till din mobil blir således en myra med spett kommer fram ur en vrå och möter en fé.

Mer på civilekonomen.se