Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ung skäggig man i glasögon är chockad över information och att vd sparkas

Skandal vanlig orsak till att vd sparkas

Omsättningen på vd:ar är högre än någonsin, enligt en ny rapport som gjorts bland flera tusen av världens största noterade företag. Undersökningen visar också att skandaler är en vanlig orsak till varför en vd sparkas. En typisk vd är man, 53 år och har internationell erfarenhet.

I PWC CEO Success Study som nyligen publicerades för 19:e året, har har det blivit ett hack i trenden med fler nytillträdda kvinnliga vd:ar. 2017 var andelen nytillträdda vd:ar 6 procent vilket nu sjunkit till 5 procent. Den långsiktiga trenden är dock fortsatt positiv med gradvis fler nytillträdda kvinnliga vd:ar. 2008 var andelen bara 1 procent.

Läs mer: Pudel eller syndabock – vad är bäst

I rapporten kan man också läsa om orsaker till att VD sparkas. I 39 procent av fallen beror det på att vd uppträtt korrupt eller oetiskt. I 35 procent av fallen för att resultaten inte mött de affärsmässiga förväntningarna.


Annons:


Omsättningstakten på VDar är högre än någonsin. 2018 uppgick den globala vd-omsättningstakten till rekordhöga 17,5 procent. Nordiska företag uppvisade en ännu högre omsättning med 20,3 procent. Branscher med högst VD-rotationer inkluderar kommunikations-, råmaterials- och energibranscherna.

Men många sitter länge på sin post. Sedan 2004 har 19 procent av alla avgående vd:ar i världens 2 500 största noterade företag haft en tjänstgöringstid på tio år eller längre.

Läs även: Penningtvättsskandal sätter fokus på regelverk

Den som sedan ersätter dessa långsittare tenderar att prestera betydligt sämre än både den vd de ersätter och andra VDar med kortare tjänstgöringstid.

Medelålders slätrakad man uttalar sig om varför VD sparkas
Per-Ola Karlsson

– Studien visar att det är svårt att ersätta en vd som suttit länge på sin tjänst. Detta är en stor utmaning som företagen måste hantera för att säkerställa en framgångsrik succession, kommenterar Per-Ola Karlsson på PwCs Strategy&.

Studien bygger på resultat från 2 500 noterade företag i världen.

Läs också: Seniora bankchefer skyddar i kriser

 

Vd-fakta:

Bakgrund för vd:ar som tillsattes under 2018:

  • Medianåldern 53 år.
  • 15 procent kommer från ett annat land än företaget.
  • 17 procent kommer från ett annat företag.
  • 28 procent har jobbat i ett och samma företag hela karriären.
  • 26 procent har tidigare erfarenhet som börs-VD.
  • 33 procent har internationell arbetslivserfarenhet.

 


Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

 

 

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se