Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Skaffa dig sociala superkrafter

Kunskap om människans psykologi är inget skolämne. Det kan förklara varför samverkan ofta kapsejsar. Men det är aldrig försent att bli bättre på att bemöta och bekräfta andra. Psykologen Leif E. Andersson har verktygen som ger dig sociala superkrafter.  

Du är unik. Ditt sätt att uppleva och tolka världen är högst personligt. Och du är i gott sällskap med snart åtta miljarder andra människor. Men det finns en gemensam nämnare, behovet av att bli sedd. 

Psykologen Leif E. Andersson har ägnat snart trettio år åt ledarskapsfrågor och bland annat skrivit en bok m sociala superkrafter. I sin roll som föreläsare möter han samma behov av bekräftelse, gång på gång. 


Annons: Den 15 oktober har du som medlem möjlighet att delta i i ett seminarium med Leif Andersson i Malmö.


— Att bli sedd är det absolut viktigaste för oss alla. Men vi lever i ett samhälle som fokuserar på bestraffning framför beröm. Anledningen är att bestraffning kortsiktigt ger effekt direkt, medan beröm är ett långsiktigt sätt att skapa resultat. 

Läs mer: Feedback  avgörande

 I sina föreläsningar lyfter därför Leif Andersson vikten av att satsa på relation först och resultat sedan.  

— Jag tror att många problem med andra människor kan förebyggas och minska om vi i större utsträckning orkar se och bekräfta den unika människan vi har framför oss. Alla människor gör så gott de kan och efter vad som fungerar i en viss situation. 

 En framgångsfaktor är att ha ett beteendefokus istället för att tolka egenskaper. Att en kollega ofta kommer försent säger ingenting om vem hen är som människa. Men vi mentaliserar ofta, vilket innebär att vi tolkar beteenden som lika med vissa egenskaper.  

Läs också: Förstå din jobbiga kollega

Leif E. Andersson.

— Ge feedback på beteenden, inte egenskaper. Människor får ha vilka egenskaper de vill.  

Leif E. Andersson drar slutsatsen att andra människor inte är ett problem. Däremot kan det andra människor gör vara ett problem. Det gäller att förstå att beteenden är situationsanpassade – och går att förändra med kloka konsekvenssystem.  

— Du som är ledare behöver lära dig vilka verktyg som du kan använda, men grunden är en arbetsplats där alla medarbetare känner sig sedda och trygga. Många ledarskapsutbildningar har olika modeller som ska hjälpa dig att lyckas. Men jag menar att det räcker med att du utgåfrån dig själv. Vem vill du vara och vilken slags arbetsplats vill du skapa?  

Läs även: Känn dig själv grunden


Bli medlem

Vill du utvecklas och hänga med i det föränderliga arbetslivet? Du som medlem har tillgång till våra karriärcoacher som ger dig råd och stöd.

 

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

LEIF ANDERSSON, 57 

Familj: Fru och två barn.
Bor: I Uppsala.
Bakgrund: Utbildad psykolog, datavetare och författare. Har bland annat skrivit böckerna De sociala Superkrafterna – Verktyg för bra relationer och OBM-boken – Psykologi för ledare.
Motto: ”Människor får göra vad de vill, så länge de inte skadar andra.”
Facket: ”För mig som arbetargrabb var det självklart att gå med i facket direkt när jag började arbeta. Genom att facket representerar oss anställda gentemot arbetsgivarna skapas mindre rädsla och tillsammans är vi kraftfullare. Jag tror också att facket gör att chefer förstår att det inte går att vara hur tuff som helst.”  

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se