Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Heminredningsexperten Jannice Wistrand. Foto: Lars Jansson.

Sju heta tips från en eftertraktad influencer

Influencers har blivit en viktig del i företagens marknadsföring. De når ad block-generationen med information de vill ha – inte hoppa över. En av Sveriges största influencers, Jannice Wistrand, ger råd om hur du tränger igenom bruset.

Jannice Wistrand tillhör pionjärerna bland Sveriges bloggare och är dessutom flitigt anlitad som influencer inom heminredning. När hon startade sin blogg, Add Simplicity, för drygt tio år sedan var bloggosfären ännu i sin linda. Ingen tjänade pengar, få hade ens en tanke på hur en prissättning skulle se ut.

– De som bloggade räknade inte hem sin business. När jag började var jag förvånad över att ingen räknade pengar. Att få en produkt som ersättning för ett jobb betalar inte räkningarna, säger Jannice Wistrand, som själv är utbildad civilekonom.

Läs också: Employee advocacy – När medarbetarna styr bilden av företaget

Under de år hon bloggat har mycket hänt. Bloggarna har professionaliserats och affärstänket har flyttat in i en bransch som tidigare drevs av pionjäranda utan siffersinne. De stora bloggarna, instagrammarna, twittrarna, vloggarna och andra med många följare har blivit makthavare. I dag kan man gå från att göra Youtubeklipp till att bli programledare för Melodifestivalen eller julvärd i SVT.

– Det har verkligen skett en förändring, influencers har blivit allvar. Företagen förstår att de måste lägga pengar där och ha med det i sina marknadsföringsbudgetar.

Jannice Wistrand. Foto: Lars Jansson

Men fällorna är många. En vanlig fallgrop för inspiratörerna är att tacka ja till allt utan att tänka sig för. Företagen å sin sida stirrar sig blinda på antalet följare i stället för att se hur väl företagets och påverkarens världsbilder stämmer överens och vad som egentligen levereras.

– Ska du lyckas som inspiratör behöver du ha en unicitet. Det finns så mycket där ute, och om du har lite av allt så är det inget som sticker ut. I dag tänker man sig mer för vilka åsikter man knyter upp så att varumärket stämmer överens med den personen. Det har blivit tydligare när någon får pengar för att säga en sak och det minskar trovärdigheten hos både tyckaren och företaget, säger Jannice Wistrand.

Läs också: Hetaste kompetenserna för marknadsförare

För att lyckas med samarbetet med en influencer måste alltså tanke- och synsätt, målgrupp och följare överensstämma.

– Tacka inte ja till allt. Backa och tänk på kärnvärdena i din affärsverksamhet. Det har du igen. Det är viktigt att inte ramla bort från sitt varumärke, inte smittas av andras idéer och tankar kring vad och hur du ska kommunicera.

Men det räcker inte bara med att hålla samma linje. I en färsk undersökning från Sveriges annonsörer anser 26 procent av de tillfrågade att bloggare i ganska eller mycket liten utsträckning är tydliga med att reklammärka annonssamarbeten. I samma undersökning har bara fem procent mycket eller ganska hög tillit till inlägg som inte är annonsmärkta.

– Förutom att det finns en legal skyldighet att upplysa läsarna om att det är ett betalt samarbete så finns det för mig också en moralisk förpliktelse då min trovärdighet bygger på en fullständig transparens inför mina läsare, säger Jannice Wistrand.

”Det har verkligen skett en förändring, influencers har blivit allvar. Företagen förstår att de måste lägga pengar där och ha med det i sina marknadsföringsbudgetar.”

Läs också: Så använder du big data rätt

Det går också att nå framgång med en mindre grupp, så länge den är rätt. Micro-influencers med en hängiven grupp på mellan 1 000 och 10 000 följare, ses som kunniga inom sina områden och upplevs som starka och äkta.

– Om jag kan visa att jag förstått kundens, alltså företagets, tanke, varumärke och kärnvärde blir det bättre utfall för alla parter. Tidigare har det räckt att nämna produkterna, men nu jobbar vi för samma varumärke. Då behöver du tänka business, ha ett gott samarbete, vara tydlig, mer lojal mot dina samarbetspartners och bjuda på den kunskap du har för att behålla en trogen läsarkrets. Samtidigt måste målgrupp och läsekrets fortsätta stämma överens med kundens mål och tankar. Därmed ger jag mina kunder rätt målgrupp, jag ger min målgrupp ett mervärde och jag höjer min bloggs anseende.

Läs också: Digital kompetens nya hårdvalutan

Jannice Wistrand, 42

Bor: Råå i Helsingborg.
Familj: Make och två barn.
Utbildning: Civilekonom, inriktning marknadsföring, organisation och ledarskap vid Växjö universitet. Certifierad inredare och auktoriserad Feng shui-konsult.
Gör: Driver en av Sveriges största inredningsbloggar, sitt eget företag addsimplicity.se, podden Stilsnack, och är en populär influencer vad gäller inredning. Årets Inredningsbloggare i Elle Decoration Swedish Design Awards 2017.

Sju heta tips för ett lyckat samarbete:

  • Har du inte redan en budget för sociala medier? Se till att allokera pengar för det.
  • Hitta en influencer som har samma syn som din organisation, samma sätt att tänka, värderingar och en samsyn på omvärlden.
  • Sluta tänk antal följare, det är bättre att din produkt når en liten men tydligt intresserad mottagargrupp än jättemånga som är ointresserade.
  • Businesstänket måste vara i fokus. Ska du få en lojal påverkare måste ni ha en professionell relation.
  • Se till att du som påverkare har något eget att erbjuda, till exempel kan du addera tips hur man hänger tavlor på ett tilltalande sätt om du har ett samarbete med ett företag som säljer ramar eller tryck.
  • Var lojal som samarbetspartner. När företaget syns i rätt varumärkessammanhang skapas kraftfulla synnergieffekter och ni når djupare i målgruppens naturliga flöde.
  • En relevant och trovärdig storytelling är grunden till en bra affär.

Tre kända haverier med influencers:

1) Audis samarbete med Kakan Hermansson där bilmärket avbröt kampanjen efter att ha fått hård kritik på sociala medier för saker som Kakan sagt tidigare.

2) H&M:s samarbete med Little Jinder där artisten ångrade sig och sade att klädjätten gick emot hennes privata värderingar och att hon tackat ja endast för att hon behövde pengar.

3) Pewdiepie som genom upprepade rasistiska muntliga utspel fått Disney, Maker Studios och Google att bryta banden med honom. Youtube har ställt in säsong två av webb-serien ”Scare Pewdiepie”.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se