Sero – studenternas okända välgörare
Seros kontaktyta är styrelserna – inte medlemmarna direkt – och styrelserna ute på landets lärosäten använder Sero (Sveriges ekonomföreningars riksorganisation) som ett bollplank.

– Utan studentföreningarna – inget Sero. Vi hjälper till med det vi kan, vi säger inte vad som är rätt eller fel. Men vi kan hjälpa till att tänka, säger Anna Ekenberg. Hon var vice ordförande för Sero under 2017.
Läs också: Nytta och nöje med studentföreningen
Hennes inledande ord sammanfattar Seros roll ganska väl. Organisationen finns för att hjälpa ekonomföreningarnas styrelser på lärosätena i sitt jobb för medlemmarna. Målet är att kunna hjälpa föreningarna på ett lokalt plan, utefter deras förutsättningar och utefter de behov som uppstår.
Nationellt genomför Sero tre stora konferenser årligen där SM i ekonomi är en av de mest kända samt ett tiotal utbildningsdagar (så kallade resursdagar). I övrigt är det lokalt arbete som utförs.
Läs också: Linköping vann SM i ekonomi 2017
– Vi hjälper till med det mesta. Styrelserna kan ringa oss för att diskutera alla möjliga frågor som exempelvis tolkningen av stadgarna, ekonomifrågor, styrelseutveckling. Vi kan ställa upp med externt ordförandeskap för årsmötet eller bevilja pengar för projekt som gagnar medlemmarna, säger Anna Ekenberg.
Exempel på projekt är företagsbesök, externa föreläsningar eller frukostföreläsningar. Föreningarna kan söka ekonomiskt stöd eller annan hjälp hur många gånger som helst.
– När vi beviljar projektstöd så tittar vi på hur många medlemmar som får nytta av det. Vi prioriterar det som är konkret kompetensutveckling för så många ekonomstudenter som möjligt. Motprestationen är att föreningarna marknadsför Sero under de event vi sponsrar.
Läs också: Torbjörn Tagesson – samma utbildning men helt olika förutsättningar
Andra som fått utmärkelser från Sero
Årets initiativ – Mälekon vid Mälardalens högskola i Västerås
– Vi ville bidra med ett extra tillfälle under året där några av föreningarna kunde träffas, så vi anordnade en endagskonferens för de närliggande ekonomföreningarna. Man har otroligt kul, knyter kontakter, utbyter erfarenheter och lär sig så mycket av varandra, säger Andreas Laki, ordförande för Mälekon 2016–2017.
– Året i styrelsen betyder väldigt mycket. Framför allt så har jag lärt mig att ta ett större ansvar. Jag har också fått chansen att utveckla styrelsearbetet i föreningen och se alla medlemmar i styrelsen växa.
Årets inspiration – Amos Friedman från KarlEkon, Karlstads universitets ekonomiförening. (även Seros ordförande 2018)
– Jag blev glad och chockad över utmärkelsen. Det är kul att få uppskattning, att andra tycker att jag gjort ett bra jobb. Jag har under året nätverkat mycket och engagerat mig i frågan om anonyma tentor.
– Utnämningen gav mig ett kvitto på att fortsätta vara engagerad. Det motiverar mig också än mer att lägga ner ett hårdare jobb på mitt år som ordförande för Sero.
Årets drivkraft – Andreas Enderborg från Söfre, Södertörns Högskola
– Min styrelse har gjort ett otroligt bra jobb under året. Jag hade inte kunnat utföra mina åtaganden på samma sätt om jag inte hade haft det enorma stöd jag fått från min styrelse och föreningen, men självklart även från Sero.
– I Sero-sammanhang har jag och mina styrelsekollegor alltid försökt
att bidra på alla sätt. Samtidigt som
vi jobbar för att utveckla föreningen arbetar vi även för att hjälpa till i utvecklingen av Sero. Jag är tacksam för utmärkelsen och det är verkligen roligt att det man gör faktiskt syns och att det uppmärksammas.