Senioren som ser möjligheterna
När Lisbeth Ekström var 67 år gick hon i pension efter en dynamisk karriär inom bland annat medicinteknik.

— Att lämna företagsvärlden var en jätteomställning, både pirrigt och osäkert. Vad skulle jag göra? Jag kände att jag inte var färdig för seniorliv, utan hade mer att ge. Så jag valde att starta konsultuppdrag, engagera mig i Rotary samt som mentor hos Civilekonomerna, numera Akavia.
Lisbeth Ekström bor nära havet i en villa i Göteborg och ser att nuläget erbjuder ”en enorm frihet med stora möjligheter”. Sedan pensioneringen har hon åtagit sig ett antal konsultuppdrag genom det egna bolaget. Uppdragen har hon fått just genom sina kontakter. Ett av uppdragen var bland annat att hjälpa småföretagare att växa. Ett annat aktuellt uppdrag är startup-bolaget Friska Du, som vill bidra till färre fallolyckor via en app.
Det som driver Lisbeth Ekström är att vara aktiv, lära nytt samt vara medveten om vad som händer i samhället och i organisationer. Hon har nyligen startat en ny mentorgrupp med civilekonomer i Göteborg och tycker sig se en attitydförändring till senior kompetens, i alla fall när det handlar om mentorskap.
Bra start I yrkeslivet skapar bättre hälsa
— Vi som är äldre medarbetare har redan upplevt många av de misstag som de yngre riskerar att göra och vi har lärt oss hur man tar sig igenom dem. Förmodligen är det lättare att ta ett gott råd från en utomstående i form av en mentor än från chefer och kollegor.
En av tre ekonomer mellan 45-67 år upplever sig bortsorterad på grund av ålder, enligt en studie från Civilekonomerna. Åldersdiskriminering är ett faktum som är svårt att bortse ifrån, Lisbeth Ekström väljer dock ett annat perspektiv:
— Jag vill hellre tänka och prata positivt om senior kompetens och erfarenhet. Jag lånar gärna fysikprofessorn Bodil Jönssons uttryck årsrik för att beskriva mitt läge. När du ser möjligheterna i din situation får du kraft att skapa mer av det du önskar.
Han vill gör Sverige åldersmedvetet
Annons:
Lisbeth Ekström, 73
Bor: I Göteborg.
Familj: Make.
Bakgrund: Har studerat beteendevetenskap, arbetsmarknadsteknik, idé och lärdomshistoria, ledarskap och arbetat länge inom HR på olika företag, suttit i ledningsgruppen i olika företag under många år, senast inom medicinteknik.
Om facket: ”När facken ligger i framkant och erbjuder tjänster som mentorskap och karriärutveckling så får man någonting extra för medlemsavgiften.”