Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
randiga solstolar vid havet och vita fåglar som illustrerar att semesterkassorna ökar

Semesterkassorna ökar igen

Efter en liten nedgång förra året ökar sommarens semesterkassorna igen. Svenskarna planerar att lägga tusen kronor mer på ledigheten i år. Fler oroar sig för vädret än för pengarna inte ska räcka. Det visar en ny undersökning från Nordea.

Semesterkassorna ökar igen. I år planerar svenskarna att lägga drygt 18 500 kronor på sommarsemestern jämfört med cirka 17 500 kronor förra året. Det är främst sparande och lön som finansierar semestern, och några räknar med att kunna använda skatteåterbäringen.

Läs mer: Förhandla om fler semesterdagar

Nordeas undersökning visar också regionala skillnader. I norra Sverige lägger man minst på sommarsemestern med i snitt 13 000 kronor medan stockholmarna lägger mest med drygt 22 700 kronor i genomsnitt. Männen spenderar mer, drygt 19 300 kronor mot drygt 17 700 kronor för kvinnorna.

Klimatfrågan påverkar semesterplanerna, nästan varannan uppger att frågan får dem att reflektera. Drygt en av tre väljer bort flyget och drygt en fjärdedel av svenskarna väljer helt bort utlandsresan i sommar.

Medelålders kvinna i page och glasögon pratar om att semesterkassorna
Ingela Gabrielsson.

– Det är tydligt att det finns en stor medvetenhet nu kring klimatfrågan. Helt uppenbart finns det en god vilja att försöka bidra till ett bättre klimat, men vi ser också att många värnar om sin utlandssemester. En fjärdedel uppger att de begränsar sitt koldioxidavtryck på andra sätt än genom hur de reser, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Läs om: Finanssektorn kan rädda vårt klimat

Svenskarnas största orosmoln inför sommarsemestern är annars dåligt väder och torka. Endast 7 procent oroar sig för att pengarna inte ska räcka.

– Förra sommarens värmebölja har nog få glömt, och som vanligt finns oron att det nu blir regnrusk som väntar, säger Ingela Gabrielsson.

Men hoppet om att kunna vistas på sin uteplats lever. Under sommaren satsas det gärna på balkongen och trädgården. I år lägger svenskarna i genomsnitt sammanlagt nära 3 000 kronor på blommor och plantor och 2 000 kronor på trädgårdsmöbler, grillar och andra tillbehör.

Läs även: Tankefällor vid ekonomiska beslut


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Är du nyfiken på vilka arbetsvillkor du kan förhandla om? Som medlem har du tillgång till information om förmåner utöver anställningsvillkoren, så kallade enskilda överenskommelser. 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se