Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ung man i mörkblå täckjacka och mössa läser i en hängmatta mot en fond av granar, han har hemester

Semester hemma spar pengar och miljö

Dags för höstlov? Att satsa på semester hemma kan vara ett sätt att slippa stress och spara både pengar och klimat. Här är de bästa tipsen för en lyckad ”hemester”.

Att semestra hemma eller i närheten av där man bor kan vara ett bra sätt att slippa stress och spara på både pengar och klimat. Oavsett om du semestrar hemma eller på resa är det bra att göra en semesterbudget. Att låta barnen få en egen budget att ansvara för kan vara ett sätt att slippa tjat, samtidigt som de lär sig att hushålla med pengar.

Att vara ledig kostar också pengar. Ofta mer än vanligt. Därför är det klokt att ha en strategi för utgifterna i under ledigheten, så slipper man oroa sig för oönskade överraskningar när kreditkortsräkningen kommer.

Läs mer: Därför fattar vi dåliga penningbeslut

Mellanblond kvinna med mörka glasögon talar om hemester
Ingela Gabrielsson.

— Gör en semesterbudget och sätt ett tak för vad semestern max får kosta för att kunna koppla av ordentligt, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

I Nordeas semesterundersökning framkom att många är oroliga för hur semestrandet påverkar klimatet, men även i någon mån hur pengarna ska räcka. En i det avseendet skonsam semestervariant att stanna hemma.

— En semester hemma kan vara lika rolig och bra som en dyr semesterresa. Det viktiga är att alla är just lediga och kan vara tillsammans på ett annat sätt än i vardagen, säger Ingela Gabrielsson, som vill ge följande tips för en lyckad hemmasemester.

Läs även: Hon är landets enda professionella vandrare

Ingelas hemmasemestertips:

  • Semestrar du hemma med familjen så ta reda på vad kommunen erbjuder för aktiviteter för olika åldrar.
  • Utmana familjen i att hitta på de roligaste aktiviteterna som inte kostar något.
  • Utforska din omgivning nu när du har tid. Vad skulle du visa upp om du skulle ta hand om en turist under några dagar?
  • Sverige är vackert året runt. Passa på att vara ute så mycket som möjligt. Gör en pick-nick och gå på upptäcktsfärd i naturen.
  • Om det är möjligt, ge barnen en egen semesterkassa att hantera. Det blir mindre tjat om prylar och aktiviteter och barnen får själva bestämma vad de vill lägga sina slantar på.

Läs också: Konsten att ta en paus


Annons:

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se