Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Se ditt eget värde och våga be om en hög lön

Den som tidigt i rekryteringsprocessen ser sitt eget värde och vågar sätta en siffra på sin lön, i stället för att bara föreslå marknadsmässig lön, kan få en bättre lön vid ett nytt jobb. Det skriver bemanningsföretaget Jurek i en rapport om ojämställda löner.

Enligt Jurek begär en av fem sökande ”marknadsmässig eller flexibel lön” i stället för att ange en tydlig önskad lön. ”Vid en första anblick kanske kandidater tycker att det är ett ödmjukt sätt att skjuta över ansvaret på arbetsgivaren att ge ett första lönebud. Tyvärr ger det dock en svårare situation för såväl rekryt som rekryterare”, skriver Jurek i rapporten.

Läs också: Vilken bransch är lönsammast?

– De kandidater som ger sig in i en rekryteringsprocess och tidigt sätter upp en tydlig målbild för lönenivån visar både på kunskap och intresse för processen och den tilltänkta rollen. Kandidaten underlättar för alla inblandade parter. De allra flesta är medvetna om vad som är rimligt ur ett marknadsmässigt perspektiv. Det finns också gott om källor att ta reda på lönestatistik från respektive bransch och befattning, framför allt för ekonomer med tillgång till Sacos lönestatistik, säger Shervin Razani, vd på Jurek.

Jureks sammanställning har haft fokus på löneskillnader och tagit hänsyn till kön, namn och nationalitet. Totalt har man sammanställt statistik baserad på 1 875 intervjuer med kandidater under det första kvartalet. 

Löneskillnaderna mellan könen är också fortsatt stora och det märks även tydligt att skillnaden blir större med åren. Gapet mellan man och kvinna är 1208 kronor till mannens fördel i åldrarna 20 – 30, 4062 kronor i åldrarna 30–40, 8753 kronor i åldrarna 40–50 och 6927 kronor i åldrarna 50-60.

– Att situationen är så dålig fortfarande i den akademiska världen är oacceptabelt. Vi behöver ett nytt tankesätt hos såväl arbetsgivare som arbetstagare för att komma runt problemet. Arbetsgivarna måste släppa personfixeringen och arbetstagarna måste våga vara tydligare i sina lönekrav, säger Shervin Razani.

Läs också: Lönespridning skapar inte klyftor

”Med en tydlig lönebild från början kan dessutom vi som rekryterare snabbt förändra, rätta och anpassa eventuellt helt felaktiga och orimliga krav. Det gäller såväl uppåt som nedåt och skulle även vara ett viktigt steg mot en mer jämlik lönesättning såväl vad gäller kön som ålder, härkomst och andra externa faktorer som egentligen inte ska spela in på lönesättningen skriver Jurek i rapporten.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se