Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Se årets Nobelföreläsning i ekonomi här

Passa på att lära dig mer om fattigdomsbekämpning. Årets historiska Nobelvinnare, ekonomipristagarna Ester Duflo ger tillsammans med vinnarkollegorna Abhijit Banerjee och Michael Kremer ger sin Nobelföreläsning. Se den här.

De tre pristagarna i ekonomi har under många år genomfört fältstudier med syfte att mildra fattigdomen. Pristagarna har gjort fältexperiment i länder med utbredd fattigdom och kommit fram till vilka olika insatser som är effektiva för att komma förbi fattigdomen i världen.

Läs om: Handelsforskaren som mäter fattigdom från rymden

En av mänsklighetens mest akuta frågor är hur vi ska minska den globala fattigdomen i dess olika former. Drygt 700 miljoner människor i världen har fortfarande extremt små inkomster. Varje år dör runt fem miljoner barn under fem år av sjukdomar som man ofta skulle ha kunnat förebygga eller bota med billiga behandlingar. Hälften av världens barn lämnar skolan utan att ha fått grundläggande kunskaper i att läsa, skriva och räkna.

Här kan du se Nobelföresläsningen i ekonomi 2019 i dag kl 14.00.

Årets pristagare har introducerat ett nytt angreppssätt för att få tillförlitliga svar på hur man kan bekämpa global fattigdom. I korthet handlar det om att dela upp den stora frågeställningen i mindre, mer hanterbara, frågor – till exempel vilka specifika åtgärder som är mest effektiva för att förbättra elevers skolresultat eller barns hälsotillstånd. De har visat att man vanligen kan besvara sådana mindre, mer väldefinierade, frågor med hjälp av noggrant utformade experiment bland direkt berörda människor.

Ester Duflo är den andra kvinnan i historien att tilldelas Nobelpriset i ekonomi. Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne (Ekonomipriset) tillkom 1968, med anledning av Riksbankens 300-årsjubileum. Prisutdelningen sker den 10 december, årsdagen av Alfred Nobels död. Priset kan delas av högst tre mottagare.

Läs om: Nobelpristagarna 2018

 


Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se