Så undviker du att gå i lönefällan
Att prata lön tycker många är svårt. Det gäller inte minst kvinnor som ofta undervärderar sina insatser, vilket en undersökning av förbundet visat. Kvinnor som ser om sitt hus anses ofta som ”gåpåiga” och jobbiga. Män tänker däremot lönekarriär på ett betydligt mer offensivt vis.

– Lön är ett slags betyg på din insats. Så i ett lönesamtal gäller det att visa upp de prestationer och resultat som ska lönesättas. Ett knep är att föra anteckningar under hela året för att veta vad du bidragit med i till verksamheten under året, säger Ulrika Emteryd, biträdande förhandlingschef på Civilekonomerna.
Läs mer: Lär dig förhandla som en mästare
Den vanligaste lönefällan är att gå in med en för låg ingångslön i den nya tjänsten. Det är lätt hänt när man är ivrig och verkligen vill ha jobbet. Men det låga löneanspråket kan bli en black om foten.
– Det kan vara extremt svårt att få upp lönen senare, även om schyssta arbetsgivare vill hålla en viss lönestruktur. Innan det årliga lönesamtalet bör du fundera igenom vad ditt bidrag är, tjänstens svårighetsgrad, ansvar, befogenheter, kopplat till prestation och resultat.
Läs mer om vilken hjälp du som medlem kan få vid löneförhandlingar.
Andra sidan på myntet är då att lägga ett för högt löneanspråk, vilket kan leda till att du blir bortsållad. Då kan det vara taktiskt klokt att öppna med ”jag hade tänkt en lön på xxx kronor”, de orden öppnar för en dialog istället för ett avslut. Du kan ju dessutom förhandla om andra förmåner, förutom lön. Idag blir enskilda överenskommelser kring allt från privat sjukvårdsförsäkring till elcykel städhjälp allt vanligare.
Att vara påläst om vilka lönekriterier som råder för det arbete du utför är en självklar utgångspunkt. Och tänk även på att det är hela året som räknas, ”varje arbetsdag påverkar din lön”. Övertidsersättning kan också bli en fälla men här är biträdande förhandlingschefens råd att man bör se värdet av övertiden. Se alltså till att lyfta in även den i lönesamtalet.
Läs även: Därför ska du prata lön snabbt när du söker nytt jobb
Stämmer resonemanget att ju äldre man är, desto bättre betalt?
– Du ska bland annat få betalt för det arbete du utför utifrån ansvar, svårighetsgrad och befogenheter och det är klart att om du har lång erfarenhet som påverkar din prestation och ditt arbetsresultat så kan det ju motivera en högre lön.
Föräldralediga medarbetare bör också se till att ha årliga lönesamtal med arbetsgivaren. Här är utgångspunkten för samtalet den nivå som man presterade innan man gick på föräldraledighet. Målet är att lönesättas som om du arbetade.
Om du ändå hamnar i ett låst läge och inte kommer någon vart i förhandlingen kan det vara frestande att förstärka med”det här är mitt sista bud, blir det nej så går jag”. Men att hota med något som du inte är beredd att genomföra är ingen klok strategi. Att blanda in din privata ekonomi i lönesamtalet ska du också undvika.
– Se lönesamtalet som en dialog där du får chansen att marknadsföra dig och ju bättre förberedd du är med bra argument, desto bättre möjlighet att visa din chef vad du bidragit med under året. Du ska också komma ihåg att i slutänden så ska din lön inte handla om hur duktig du är på att förhandla – utan om vad du bidrar med varje arbetsdag.
Fokus är alltså att fortsätta att vara nyfiken, engagerad, intresserad av att bidra till verksamheten och satsa på ständig kompetensutveckling – det är ditt bästa drag inför nästa lönesamtal.
Läs också: Håll dig anställningsbar
HÄR ÄR DE TRE VIKTIGASTE RÅDEN INFÖR LÖNESAMTALET
- Undvik en för låg ingångslön, det kan vara svårt att förhandla upp lönen till en mer rättvis nivå senare, om du inte byter jobb.
- Var påläst – om lönekriterierna som gäller.
- Var saklig och grunda dina argument utifrån ditt bidrag och resultat som du tillfört verksamheten.
Bli medlem
Funderar du på om du har rätt lön? Som medlem kan du kolla lönestatistik och prata lön med våra ombudsmän.